Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Isolatie financieel aantrekkelijker dan verwacht

Het isoleren van woningen om energie te besparen levert meer financieel voordeel op dan verwacht werd. Dat concludeert de Woonbond, na een aantal ‘quick scans’ die het Woonbond Kennis- en Adviescentrum heeft uitgevoerd.

Huurdersorganisaties die onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om energie te besparen, zijn vaak blij verrast. Bijna altijd zijn die mogelijkheden groter dan verwacht en daarmee ook het te verwachten financieel voordeel.

Onduidelijkheid
Onno van Rijsbergen, adviseur woningkwaliteit, geeft als verklaring dat er meestal veel onduidelijkheid bestaat over de isolatie van dak en gevel. ‘Bewoners hebben vooral in de gaten dat het tocht in de woning. Zij weten meestal niet eens of het dak en de gevels zijn geïsoleerd en hoe dat is gedaan. Daar blijkt met name veel winst te behalen.’

Besparing
Als voorbeeld noemt Van Rijsbergen drie portiekflats in Amersfoort, waarvoor de quick scan is uitgevoerd. De bewoners van deze flats blijken met slechts enkele maatregelen 40 euro in de maand te kunnen besparen, oftewel 45 procent van het huidige energieverbruik.

De maatregelen waar het om gaat zijn de volgende: vervang de aluminium kozijnen, omdat daar geen koudebrugonderbreking in zit (klachten over kou en condensvorming). Breng daarbij tegelijk HR++ glas aan. Isoleer de kopgevels en verbeter de isolatie van de grindbetonnen borstwering. Isoleer ook de vloer van de eerste woonlaag boven de bergingen en entreehallen. De gemiddelde besparing op het verbruik loopt met deze maatregelen gemakkelijk op tot 734 m3 p.j.

Dag van de Energie
Op 10 oktober kunnen huurdersorganisaties die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van energiebesparing, terecht op de ‘Dag van de energie’. De bedoeling van deze dag is te laten zien dat er nog een wereld te winnen valt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.