Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Isolatieplaten doorstaan brandproef met verve


Ytong Multipor van producent Xella heeft een recentelijk uitgevoerd brandproef in het Brandlaboratorium MPA Braunschweig met verve doorstaan. De minerale isolatieplaten verlengen de brandwerendheid van een bestaande betonnen vloerconstructie met 120 minuten.

De brandproef werd uitgevoerd met Ytong Multipor platen met een dikte van 60 millimeter en 100 millimeter, bevestigd met lijmmortel tegen een 200 millimeter dikke massieve betonnen vloerconstructie. Na twee uur verhitting was de temperatuur op de meest gevoelige plek – de lijmmortel – bij de 60 millimeter dikke isolatieplaten 170 graden Celcius. Bij de 100 millimeter dikke platen kwam dat uit op 101 graden Celsius. Gedurende de brandproef en na het afkoelen bleven alle Ytong Multipor platen hechten aan het beton.

Extra dekking
Op basis van deze brandproef concludeert Xella dat de brandwerendheid van een bestaande betonnen vloerconstructie met 120 minuten kan worden verbeterd als 60 millimeter dikke Multipor platen worden toegepast. Multipor is ook toepasbaar als extra dekking voor brandwerendheid in plaats van de dikkere dekking op de staalwapening. Hierdoor kan een betonconstructie slanker worden gedimensioneerd.

Ecolabel
Sinds kort is Ytong Multipor houder van het ecolabel Natureplus. Een label ontwikkeld voor op de toekomst gerichte duurzame bouwproducten. Het aanbrengen van de isolatieplaten levert een aanzienlijke bijdrage aan de reductie van het energieverbruik en hiermee aan een daling van de CO2-uitstoot van bestaande constructies, zoals bergingen, kelders en (ondergrondse) parkeergarages.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.