Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

ISSO-kleintje Brandwerende details woningbouw

Het nieuwe ISSO-kleintje Brandwerende details woningbouw is beschikbaar en is een praktisch handvat voor iedereen die een bouwplan of de technische uitwerking van een woning ontwerpt. Het kleintje is toepasbaar voor nieuwe en bestaande bouw. Deze nieuwe uitgave van ISSO komt voort uit de SBR-publicatie Brandwerende details uit 2009. De details voor woningbouw in die SBR-publicatie zijn in dit ISSO-kleintje geüpdatet. Daarnaast bevat het Kleintje ook een uitbreiding van veel voorkomende detailprincipes in de woningbouw waarin brandwerendheid een rol speelt. De details voor de utiliteit uit de SBR-publicatie zijn niet opgenomen in het nieuwe ISSO-kleintje.

Wet kwaliteitsborging

De wens om het nieuwe ISSO-kleintje Brandwerende details woningbouw te ontwikkelen, kwam voort uit de komst van de wet Kwaliteitsborging voor het bouwen. Die wet stelt aantoonbare kwaliteit en naleving van wettelijke regels verplicht. ‘In een constructie zijn de brandscheidingen getest en gecertificeerd, maar de aansluitingen zijn dat vaak niet’, zegt Aldo de Jong, adviseur Bouw bij ISSO. ‘Terwijl het Bouwbesluit eist dat de aansluitingen óók voldoende brandwerend zijn. Dit nieuwe ISSO-kleintje geeft voor elf veel voorkomende details vuistregels om het eigen project te toetsen op de weerstand tegen branddoorslag.

Brandwerende constructieonderdelen

In voorbeeld-bouwtekeningen van de details zijn kritische branduitbreidingstrajecten met een rode pijl aangegeven; essentiële onderdelen voor brandwerendheid zijn rood gearceerd. ISSO heeft voor bijna alle standaard details bovendien ‘prestatielayers’ beschikbaar, die laten zien welke materialen in een aansluiting essentieel zijn om te voldoen aan de eisen in het Bouwbesluit. De publicatie bevat hiervan een selectie, maar in de ISSO-KennisBank zijn nog eens 300 details beschikbaar met een prestatielayer brandwering. ‘Bij nieuwbouw is standaard uitgegaan van de eis dat brandwerende constructieonderdelen 60 minuten brandwerend zijn’, vertelt De Jong. ‘Bij renovatie of verbouwing van bestaande bouw, ben je verplicht om tenminste 30 minuten brandwerendheid tussen woningen te realiseren. Hoe dat is te behalen, staat ook omschreven in het Kleintje.’

Brandgedrag van bouwmaterialen

Om de brandwerendheid van scheidingsconstructies te kunnen beoordelen, is het goed om te weten hoe materialen zich gedragen bij brand. De publicatie bevat daarom ook een hoofdstuk over brandgedrag van bouwmaterialen. In het Kleintje staan rekenregels waarmee voor verschillende materialen een indicatie is te krijgen van de brandwerendheid. Daarnaast zijn voor de belangrijkste materialen vuistregels voor de brandwerendheid weergegeven.

Samenwerking

Dit nieuwe ISSO-kleintje Brandwerende details woningbouw is tot stand gekomen in samenwerking met Brandweer Nederland, Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus, Vereniging Bouw- en Woningtoezicht Nederland en NEN-normcommissie ‘Brandveiligheidsaspecten bouwproducten en bouwdelen’. Het nieuwe Kleintje is verkrijgbaar via de ISSO-KennisBank.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.