Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Ivoorwitte keramische dakpan

Dakpannenfabrikant Meyer-Holsen, BH Keramiek en Energie-Positief hebben samen een witkleurige keramische dakpan ontwikkeld om de opwarming van stedelijke hitte-eilanden te laten dalen, waardoor er een leefbaarder klimaat ontstaat.

De glazuurlaag van de dakpan zorgt voor een duurzame en dichte toplaag. Vuil of mos hecht zich moeilijk aan deze laag, hierdoor blijven de functionele eigenschappen van de keramische dakpan behouden, en zijn ze geschikt voor hellende daken. De witte dakpannen zijn op het gebouw Polderhuis in Amstelveen en een oud voormalig gemaal in Nes aan de Amstel al toegepast.

Hitte-eiland-effect

Hitte-eilanden zijn plekken waar de temperatuur in vergelijking tot andere gebieden ettelijke graden hoger is. De temperatuurverschillen kunnen oplopen tot 8 graden Celsius. Hoogbouw of andere bebouwing van meerdere verdiepingen kenmerken deze gebieden. Het aandeel vegetatie is er gering waardoor er weinig schaduw en verdampingskoeling is en er wordt voornamelijk gebruik gemaakt van donkergekleurde bouwmaterialen als asfalt en daken. Door het hitte-eiland-effect ontstaat er overdag sterke opwarming en ‘s nachts koelt het bijna niet af.

Witte dakpan voor hellende daken

Om de omgeving leefbaarder te maken en gebouwen energievriendelijker is de speciale witkleurige keramische dakpan ontwikkeld. Witte dakbedekking en andere milieuvriendelijke toepassingen zoals sedum dakmatten bestaan al, maar deze toepassingen zijn alleen geschikt voor platte daken. Een witte dakpan biedt een goede oplossing voor hellende daken ook in combinatie met zonnepanelen. Een witte dakpan biedt voordelen. Doordat de warmte weerkaatst wordt blijven zolderkamers koeler en is airconditioning niet altijd meer noodzakelijk.  Voor grotere gebouwen betekent dit ook dat koelsystemen minder groot hoeven te zijn en dat de aanschafprijs lager is. Ook is er een besparing op de energiekosten. De witte dakpannen in combinatie met zonnepanelen leveren een extra energieopbrengst van de panelen op.”

Drie modellen

Er zijn drie modellen beschikbaar: de vlakke dakpan Piano, de holle dakpan Vario en de FD dakpan Ravensberger. Alle dakpannen hebben 40 jaar volledige garantie. Meyer-Holsen produceert de kleur Ivoorwit op aanvraag voor grotere nieuwbouw- en renovatieprojecten. Voor kleinere projecten zijn de modellen leverbaar in de kleur Parelwit. BH Keramiek is de exclusieve importeur voor de Nederlandse en Belgische markt voor de producten van Meyer-Holsen.
Meer informatie via www.meyer-holsen.de en www.bh-keramiek.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Ivoorwitte keramische dakpan

  • Witte dakpannen zijn niet zo vreemd, ook in nl liggen deze al vanaf 1995, klopt idd alg en algemene vervuiling komt praktisch niet voor, wellastig als er een dakpan af waait en je hebt geen reserve pannen meer, wit wordt dan ineens erg duur, maar t is wel erg mooi en iets apart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.