Rdrie Restauratietechnieken uit Schoonhoven neemt momenteel de toren van de kerk in de Zeeuwse kustplaats Domburg onder handen. Zo worden de gevels opnieuw gevoegd en het metselwerk waar nodig vervangen.
Ongeveer tien jaar geleden werd de toren van de kerk voor het laatst gerestaureerd. Alleen werd destijds een verkeerd voegmiddel gebruikt, niet geschikt voor de leemachtige samenstelling waarmee de bakstenen van de anderhalve eeuw oude toren zijn vermetseld. De voegen bleken onvoldoende bestand tegen de zilte zuidwester zeewind. Gevolg is dat het voegwerk losliet, met vochtproblemen als resultaat.
Kalkgehalte
Rdrie heeft de voeg 30 mm uitgekrabd (12 tot 15 mm is normaal). Er is dus naast de voegmortel ook een deel van de metselmortel verwijderd. De bij de restauratie gebruikte mortel heeft een hoger kalkgehalte dan gewoonlijk. De voeg is daardoor flexibeler en heeft meer hechting.
Metselwerk
Een deel van het metselwerk wordt vervangen. De gemeente Veere (opdrachtgever) had vergelijkbare bakstenen bewaard van een afgebroken werk en een deel van de stenen is nieuw. Veel stenen moesten in het werk op maat worden gezaagd. Om gladde oppervlaktes weer ruw te maken en scherpe randen te verwijderen, zijn de gezaagde stenen gestraald met olivinezand.
Houtconstructie
Binnenin is een deel van de houtconstructie gerestaureerd. Onder meer de liggers waar de vierde verdieping op rust (en daarmee de spits van de toren) bleken aangetast. Zeven balkkoppen die in het metselwerk liggen, waren rot. Dat was een tegenvaller, want aanvankelijk was men uitgegaan van drie. Om de ventilatie in de spits te verbeteren, zijn monnikskappen geplaatst. “Zo kan de kap goed luchten. Warm hoeft het er immers niet te zijn”, besluit Ooms.