Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kalkzandsteen draagt langer bij brand


Kalkzandsteenmetselwerk heeft een groter draagvermogen bij brand. Dat vermogen wordt door de huidige Europese normen zeer onderschat. Een conclusie van de Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform (VNK) van nieuw onderzoek dat zij samen met zusterorganisaties in België, Duitsland en Polen heeft laten uitvoeren.

In het onderzoek van de VNK is voor het eerst systematisch de brandwerendheid van kalkzandsteenwanden onderzocht op basis van brandtests en daaraan gekoppelde thermisch-mechanische numerieke berekeningen. Daarnaast is een gevoeligheidsanalyse uitgevoerd om de belangrijkste invloeden op de brandweerstandsduur van tevoren te bepalen.

Draagkracht bij brandbelasting
Het VNK-onderzoek is een reactie op de invoering van de rekenregels NEN-EN 1996-1-1 en NEN-EN 1996-1-2 voor stapelbouw die in 2009 in Europa van kracht werden. Het VNK waarschuwde al eerder dat de invoering van deze Eurocodes om nieuw onderzoek vroeg. Volgens de brancheorganisatie zijn de tabelwaarden afkomstig uit oude tests die alleen met geringe belastingen zijn uitgevoerd en derhalve conservatief zijn.

Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat de huidige gegevens in Europese normen het draagvermogen van kalkzandsteenmetselwerk bij brand zeer onderschatten. Dat geldt voor zowel de brandweerstandsduur als de draagkracht bij brandbelasting. Het onderzoek levert ook belangrijke conclusies over de randvoorwaarden van de testmethode en – voor de eerste keer – exactere prognoses voor de draagkracht bij brandbelasting op basis van EEM-berekeningen.

Ongevulde stootvoegen
Een eerste serie brandtests werd uitgevoerd volgens de richtlijnen van de Nederlandse kalkzandsteenindustrie. Kalkzandsteenlijmwerk wordt in Nederland uitgevoerd met gevulde stootvoegen.

In een tweede serie tests werden wanden getest volgens richtlijnen van de Duitse kalkzandsteenindustrie. De wanden waren ongepleisterd en uitgevoerd zonder voegmortel in de stootvoegen. De belastingen voor de tests werden bepaald volgens de Nederlandse normen. De berekeningen werden uitgevoerd met de in NEN-EN 1996-1-2:2005 aangegeven temperatuurafhankelijke verlopen voor de afzonderlijke materiaalkengetallen met een eindige-elementenmodel in 2D. De berekening van de door brand belaste wanden werd uitgevoerd als thermisch-mechanisch gekoppelde eindige-elementenberekening.

De nu verkregen gegevens vinden naar verwachting binnen afzienbare tijd hun weg naar de nationale en de Europese normen voor brandwerendheid. VNK heeft het onderzoek gepubliceerd in de brochure Brandwerendheid van Kalkzandsteenwanden, die gratis is op te vragen bij de Vereniging Nederlands Kalkzandsteenplatform.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.