Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kamer stemt in met Gebruiksbesluit

De Tweede Kamer heeft op 22 januari 2008 ingestemd met het Gebruiksbesluit Brandveilige Bouwwerken. Minister Vogelaar wil dit besluit medio 2008 invoeren. Tijdens het debat uitte de Kamer wel enkele zorgen, onder meer over de brandveiligheid van studentenhuisvesting en zorggebouwen. Ook wil de Kamer een heldere omschrijving van het begrip ‘minder zelfredzame personen’.

Voorlichting
De Kamerfracties drongen aan op betere voorlichting voor en inspectie van deze woonvormen. Minister Vogelaar beloofde dat zij voor 1 april 2008 de Kamer zal rapporteren over de stand van zaken in zorginstellingen. Ook op een aantal andere zaken zal de minister meer informatie verschaffen.

Zo riep het recente rapport van het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid, getiteld ‘Zelfredzaamheid bij brand; kritische factoren voor het veilig vluchten uit gebouwen’, vragen op over de uitgangspunten voor de huidige regels. Uit het rapport blijkt dat menselijk gedrag fors afwijkt van de veronderstellingen. De minister verwerkt dit in een nieuwe Brandveiligheidsvisie.

Zelfredzame personen
De Tweede Kamer wil van minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie ook een heldere omschrijving van het begrip ‘minder zelfredzame personen’. Die motie volgt op een aanhoudende lobby van Aedes, ActiZ, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en GGZ Nederland.

Aedes heeft al enkele jaren geleden voor het eerst aangedrongen op meer helderheid in de brandveiligheidsregels rond wonen met zorg. Daarna hebben de drie andere brancheorganisaties zich hierbij aangesloten. De motie van de Kamerleden Antoinette Vietsch (CDA) en Brigitte van der Burg (VVD), waarin de regering verzocht wordt voor de invoering van het Gebruiksbesluit een heldere definitie te geven wie niet-zelfredzame mensen zijn, werd aangenomen.

De vier brancheorganisaties zijn in overleg met het ministerie van WWI over de invulling van de geconstateerde onduidelijkheid. Daarbij zal de klankbordgroep van deskundigen uit de achterban van alle vier brancheorganisaties weer betrokken worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.