Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kamer wil tijdelijke stop energielabel

Een Kamermeerderheid van CDA, SP, VVD en GroenLinks wil dat minister Ella Vogelaar de uitgifte van het energielabel tijdelijk stopzet totdat duidelijk is dat er geen fouten worden gemaakt bij de toekenning ervan. Dat bericht actualiteitenrubriek Nova woensdag. De Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt in de uitzending dat vele duizenden woningen een verkeerd label krijgen als gevolg van een foute rekenmethode.

Betrouwbaarder label
Volgens de VEH dreigt de toekenning bij ongeveer zestigduizend appartementen en honderdduizend rijtjeshuizen verkeerd te gaan. Minister Vogelaar erkent dat er een fout zit in het energielabel voor appartementen en verwacht vier maanden nodig te hebben om uit te vinden hoe het label betrouwbaarder kan worden. In de tussenperiode laat de bewindsvrouw de keuze voor de aanschaf van een energielabel over aan huizenbezitters.

Met de huidige rekenmethode krijgen hoekappartementen te veel compensatie voor hun drie buitenmuren op grond van de goede isolatie. Zo kan het voorkomen dat tussenappartement in dezelfde flat slechter scoren, omdat ze voor minder buitenmuren worden gecompenseerd.

Vanaf 1 januari dit jaar moeten huiseigenaren bij verkoop of verhuur een energielabel overhandigen aan de koper of huurder. De aanschaf van dit label kost tweehonderd euro en is tien jaar geldig. De VEH pleitte vlak voor de invoering al voor uitstel van het energielabel. Het keurmerk zou geen betrouwbaar bewijs zijn voor de energieprestatie van een woning.

Bron: Nieuw.nl | Novum

Update (17-07-2008)

Minister Vogelaar gaat onderzoeken of de berekening van het energielabel voor hoekappartementen en hoekwoningen moet worden aangepast. Zij overlegt daarbij ook met de Vereniging Eigen Huis.

De VEH wees haar leden eerder deze week op de verwarring over het energielabel voor hoek- en tussenappartementen. Hoekappartementen zouden door de gebruikte rekenmethode een beter energielabel krijgen dan tussenappartementen, terwijl ze in verhouding minder energiezuinig zouden zijn. De minister neemt het signaal serieus.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.