Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kamerfracties zijn appartementenbouw zat

Een groot deel van de Tweede Kamerfracties vindt dat er minder appartementen en meer gezinswoningen in de steden moeten worden gebouwd. Dit zal een belangrijke bijdrage leveren aan een gezondere woningmarkt.

Dit blijkt uit reacties van Kamerfracties op de campagne Anderewoningmarkt.Nu van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (Nirov).

De Kamerfracties vinden dat er in Nederland genoeg ruimte is om nieuwe woningen te bouwen, als er maar beter en slimmer met de beschikbare ruimte wordt omgesprongen. “Dat is feitelijk ook de boodschap van onze campagne Anderewoningmarkt.Nu”, zegt Nirov-voorzitter Henri Lenferink.

Mismatch
Gemeenten moeten erop sturen dat er binnenstedelijk meer betaalbare gezinswoningen en minder appartementen worden gebouwd: een gevarieerd aanbod moet zwaarder wegen dan grondopbrengst, zo menen veel partijen. De Partij van de Arbeid wil gemeenten die zich niet houden aan regionale afspraken dwingen om meer betaalbare woningen te bouwen. De Kamerfracties onderkennen dat er een mismatch is tussen het huidige woningaanbod en het type woningen waar vraag naar is.

Politiek besef
Hoewel vrijwel alle partijen iets aan het huurbeleid en de aftrek van de hypotheekrente willen doen, noemen zij ook allemaal ruimtelijke oplossingen voor de woningmarkt. Zo willen GroenLinks en de Christenunie dat verouderde bedrijventerreinen worden omgebouwd tot woonmilieus. Om het gat tussen koop- en huurwoningen te verkleinen en om meer betaalbare koopwoningen op de markt te krijgen, wil de VVD dat een groot deel van de sociale huurwoningen wordt verkocht. De reacties van kamerfracties zijn op de website www.anderewoningmarkt.nu gepubliceerd.

“Wij zijn blij dat er kennelijk wel politiek besef is dat je er met een ander huur- of hypotheekrentebeleid niet bent. Dit is het soort ideeën dat de woningmarkt nodig heeft, en we willen dat de sector daar zo snel mogelijk mee aan de slag gaat”, aldus Lenferink.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.