Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kansen en knelpunten van duurzaam bouwen

Morgen publiceert SenterNovem de uitgave ‘Van energieambitie naar succesvolle praktijk in de duurzame stedelijke vernieuwing. 12 gidsprojecten uit de twaalf provincies’. Daarin staan de ervaringen met energiebesparing in de bestaande woningbouw en volledig energieneutrale nieuwbouw op wijkniveau in twaalf gemeenten. Dit gebeurde in het kader van het convenant ‘Meer met Minder’ en het ‘Lenteakkoord’.

Hoe staat het met de uitvoering van die convenantafspraken en wat valt er te leren voor toekomstige projecten? De antwoorden op deze vragen staan in de nieuwe publicatie van SenterNovem. De lessen vallen uiteen in drie thema’s: samenwerking, financiering en de technische kant van energiebesparing en duurzaam bouwen.

Waardevolle lessen
Alle gidsprojecten bewijzen dat er al heel wat partijen aan de slag zijn met energiebesparing en duurzaam bouwen. De projecten leveren waardevolle ervaringen op waarmee anderen hun voordeel kunnen doen. Zo blijkt aandacht voor de uitvoering tijdens de bouwfase de doorslag te geven voor het halen van de afgesproken energieambitie.

“Met de toepassing van innovatieve technieken is relatief weinig ervaring en daar gaat wel eens iets mis”, aldus SenterNovem. “Vaak krijgt de techniek de schuld, terwijl het ‘m zit in het goed gebruiken van de installatie. Goede voorlichting aan bewoners over de techniek komt dus bij alle projecten als aandachtspunt naar voren. De bewoners gebruiken ten slotte de techniek in de praktijk en daarmee staat of valt het slagen van veel projecten.”

Leerzaam en veelkleurig
Het unieke van de publicatie is dat elk vernieuwingsproject gedetailleerd in beeld is gebracht, van het opstellen van een energievisie tot en met de realisatie en ervaringen van bewoners. Aan de hand van interviews met betrokken partijen ontstaat een bijzonder leerzaam en veelkleurig beeld. Veel factoren blijken van invloed, ook ‘ongrijpbare’ zaken zoals het idealisme of de drive van individuen.

“Duurzaamheid begint voor velen als een experiment en er zijn vervolgens allerlei hobbels die ze moeten nemen. Toch blijken uiteindelijk de betrokken organisaties duurzaamheid te omarmen.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.