Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kartonnen kathedraal in Nieuw-Zeeland

Een kartonnen kathedraal moet de historische Anglicaanse kathedraal van Christchurch in Nieuw-Zeeland tijdelijk vervangen. Bij een aardbeving vorig jaar werd het gebouw verwoest.

De kartonnen kathedraal, waarin plaats is voor 700 mensen, kost 4,5 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (2,8 miljoen euro). Het gebouw is een ontwerp van de Japanse architect Shigeru Ban, die eerder kartonnen gebouwen ontwierp voor gebieden die waren getroffen door aardbevingen, zoals Haïti. Dit is wel zijn grootste kartonnen ontwerp. De kathedraal wordt weerbestendig en brandwerend. Voor structurele ondersteuning worden onder meer beton, staal en hout gebruikt. In de kathedraal worden ruim twintig zeecontainers geplaatst die plaats moeten bieden aan de keuken, kantoren en opslagruimte. Het dak wordt vervaardigd van een ondoorzichtig polycarbonaat, een speciaal soort kunststof.

De bouw van het kartonnen godshuis begint volgende week. Het is nog niet zeker of er een meer permanente vervanging komt voor de kathedraal, waarvan de spits beeldbepalend was voor Christchurch. Blijvende herbouw gaat omgerekend maximaal 63,1 miljoen euro kosten.

Bron: Parool, Nederlands Dagblad

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.