Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kasteel de Haar uit steigers

Kasteel de Haar in Haarzuilens is na drie jaar uit de steigers. Afgelopen weekeinde zijn de steigers rond het kasteel afgebroken. De Haar wordt al sinds 2001 gerestaureerd.

Restauratie
Het kasteel is tijdens de restauratie open voor bezoekers. ,,Maar het is fantastisch dat we na drie jaar weer naar het kasteel kunnen kijken zonder ijzerwerk”, aldus een woordvoerster. Het kasteel dreigde te verzakken door enorme scheuren in de fundering. Vanaf volgende maand is de eetzaal weer opgenomen in de rondleidingen in het kasteel. ,,Vanwege de restauratie is veel antiek elders opgeslagen, maar dat komt nu ook allemaal in fases terug”, aldus de zegsvrouw. De restauratie wordt naar verwachting eind 2010 afgerond. De totale restauratiekosten zijn geschat op 40 miljoen euro.

In 2000 deed de eigenaar van het kasteel, Thierry baron van Zuylen, afstand van zijn bezit, omdat hij de restauratiekosten niet meer kon opbrengen. De gebouwen en de tuinen werden ondergebracht in een stichting. Op die manier kon de restauratie worden gerealiseerd met subsidies en fondsen. De baron en zijn nazaten mogen wel tot in lengte van dagen in de maand september in het voorouderlijk kasteel verblijven.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.