Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kavelexperiment in Vlissingen

Samen een kavel kopen en een architect en aannemer in de arm nemen is veel goedkoper dan het alleen doen. De gemeente Vlissingen start een proef met tien tot twintig woningen in het Middengebied.

De fractie van GroenLinks kwam in Vlissingen met het idee van collectief particulier opdrachtgeverschap, zoals het officieel heet. Het houdt in dat particulieren collectief een bouwkavel verwerven. Dat gebeurt georganiseerd in een stichting of een vereniging, die als opdrachtgever naar een architect of aannemer optreedt. Dat kan veel in kosten schelen. Het is verplicht een professionele ‘bouwbegeleider’ in te huren. Deze vorm van kavels kopen begint in Nederland langzaam van de grond te komen, maar het gebeurt in Vlissingen voor het eerst.

Proefproject
Aangezien het Vlissingse stadsbestuur altijd wel oor heeft naar burgerinitiatieven, lanceert dat nu een proefproject in het Middengebied. Daar komen eind 2009 twee kavels van ongeveer drieduizend vierkante meter vrij: de locatie van basisschool Het Vlot aan de Bloemenlaan óf die van de Sint Jozefschool aan de Hyacintenlaan. De locatie biedt ruimte voor tien tot twintig woningen. Die hoeven niet per se op elkaar te lijken, zolang ze maar aan bepaalde, nader te bepalen, randvoorwaarden voldoen. Zo zijn er bijvoorbeeld beperkingen aan bouwhoogten.

Informatie-avond
Binnenkort organiseert de gemeente een informatieavond. Toekomstige buren kunnen elkaar dan ontmoeten en kennismaken met drie kandidaat-begeleiders: de Zeeuwse Stichting Collectief Opdrachtgeverschap in oprichting, de Bond van Nederlandse Architecten of De Regie BV. De nieuwe Bloemenbuurtbewoners mogen zelf kiezen welke het wordt. De gemeente legt op zo’n avond uit hoe het precies in zijn werk gaat. Ook stelt zij de lijst van deelnemers samen en maakt vier weken later een selectie op basis van inschrijving.

Volgend jaar gaat de groep aan de slag met hun begeleider. Het jaar daarop wordt het bouwplan ontwikkeld en dan zouden de huizen in 2010 gebouwd en opgeleverd moeten zijn. De gemeente heeft vijftienduizend euro gereserveerd voor publiciteit en begeleiding. Volgens de gemeente hebben zich al belangstellenden gemeld voor het project.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.