Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kennisinstrument transformatie van kantoren

SBR en SEV Realisatie willen eind 2009 een kennisinstrument voor de transformatie van kantoren lanceren. Met deze Transformatiewijzer kunnen corporaties, projectontwikkelaars en gemeenten de haalbaarheid van een transformatie onderzoeken.De kennismakelaars van SBR en SEV Realisatie roepen de markt op, om te komen met proefprojecten om de conceptversie van het nieuwe instrument de komende maanden te kunnen toetsen.

Bestrijden leegstand
De kredietcrisis leidt opnieuw tot snelle stijging van de leegstand onder kantoren. Deze keer leidt het ook tot een waardedaling van leegstaande kantoren. Dat vergroot de kansen op transformatie naar woningen. De Transformatiewijzer ondersteunt het programma ‘Kennisimpuls Transformatie kantoren & wonen boven winkels’.

SBR en SEV Realisatie organiseren deze Kennisimpuls in samenwerking met Aedes, het Ministerie van VROM, VNG, IVBN, Bouwend Nederland en vereniging Wonen boven Winkels Nederland. De Transformatiewijzer moet gaan bijdragen aan het bestrijden van leegstaand van kantoorpanden.

Andere toekomst
SBR: “In een dichtbevolkt land met een groot tekort aan betaalbare woningen, verbaast het ons dat zoveel leegstaande ruimte onbenut blijft. Een grove rekensom laat zien dat de leegstand in kantoren kansen biedt voor een verbouwstroom van duizenden woningen per jaar. Het is nu of nooit, voor het eerst komen kantoren tegen acceptabele prijzen op de markt. Ons programma wil bijdragen aan een gezonde kantorenmarkt in levendige steden.”

“Dat betekent hoe dan ook dat voor overbodige kantoren een andere toekomst moet worden gevonden. De kern van het programma is een aantal proefprojecten. Die kunnen draaien om een leegstaand gebouw. Maar het kan ook zijn dat we onderzoeken in hoeverre het haalbaar is om één of meer panden te transformeren”, aldus projectmanager Sander Gelinck van SBR.

Kennis ontwikkelen
De Transformatiewijzer vult de leemte die er nu is aan gedocumenteerde praktijkkennis en daarvan afgeleid instrumentarium. “Ieder project begint weer bij nul. Zelfs als één van de partijen (kantooreigenaren, gemeenten, ontwikkelaars) eerder ervaring heeft opgedaan met transformatie, hebben de anderen die ervaring niet.” Kennis ontwikkelen is hard nodig, over het Bouwbesluit (wat zijn nou echt knelpunten), maar ook over de mogelijkheden van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening en de grex-wet.

Kennis is nu nog versnipperd, maar gelukkig hebben we nu een platform waar iedereen die kansen voor transformatie ziet, aan kan deelnenem. Kennis delen is tenslotte kennis vermenigvuldigen. Door daar echte projecten te bespreken, barst het van de creativiteit. “En die is hard nodig in een complex traject als transformatie.”

Geïnteresseerd in deelname?
SBR en SEV Realisatie roepen beleggers, corporaties, gemeenten en commerciële marktpartijen op om zich te melden. Wie kansen ziet voor transformatie, gebouwen of locaties heeft waarvoor een nieuwe toekomst zeer gewenst is, kan contact opnemen met de kennismakelaars.

Voorbeelden van het omvormen van kantoren tot woonruimte:
Nieuwe schil en balkons voor oud casco
Nieuwe schil voor oud betoncasco
Kantoorgebouw wordt woongebouw

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.