Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Keurmerk HoutbouwersNL in het leven geroepen

Meer dan vijftig producenten van houtskeletbouw, CLT, modulebouw en dak- en gevelelementen scharen zich achter het nieuw gelanceerde HoutbouwersNL, een keurmerk voor houtbouwsystemen in Nederland. Het keurmerk streeft naar ’top-of-class’ houtbouw op gebied van toegepaste materialen, prestatie-eisen, productieproces en onafhankelijke toetsing daarop. De koppeling met onafhankelijke certificeringen op kwaliteit, duurzaamheid en prestatie-eisen moeten bouwers en kwaliteitsborgers in het borgingsproces veel werk uit handen nemen.

Alle werkprocessen van de bij HoutbouwersNL aangesloten bedrijven zijn vastgelegd in een systeem van interne kwaliteitsbewaking (IKB). Dit wordt onafhankelijk getoetst door SKH in Wageningen. Aanvullend op de Bouwbesluiteisen worden er middels KOMO-certificaten (private) eisen gesteld die de kwaliteit van het geleverde product in haar toepassing borgt. Vergaande automatisering en mechanisering in de productie moeten voor en hoge en constante kwaliteit van de geproduceerde houten elementen zorgen. Alle HoutbouwersNL voor de productie van hun houten frame in het bezit van certificaten van duurzaam bosbeheer (FSC, PEFC, Keurhout en STIP) en voldoen daarmee aan de eisen van de Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC) van de Rijksoverheid.

Onafhankelijke toetsing

HoutbouwersNL is een initiatief van de sectie Houtbouwsystemen van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT) in Almere. Sectiesecretaris Mariëtte Willems zegt: “Onze leden leveren duurzame en kwalitatief hoogwaardige elementen en bouwdelen. Bouwen met HoutbouwersNL maakt het kwaliteitsborgingsproces voor de aannemer een heel stuk makkelijker. Het geleverde element of bouwdeel wordt onafhankelijk getoetst, waardoor de kwaliteit is geborgd en er een laag risicoprofiel aan wordt gehangen. Het kan dus eenvoudig worden afgevinkt in het bouwdossier. Onder de komende Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is de kwaliteitsborger er nauwelijks tijd aan kwijt, waarmee deze dus sneller en goedkoper zijn werk kan doen”.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.