Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Keurmerk voor buitengevelisolatie met steenstrips

Stichting Kenniscentrum Gevelisolatie Steenstrips (KGS) start met een keurmerk voor buitengevelisolatie die wordt afgewerkt met keramische steenstrips. Dit keurmerk is bedoeld voor gecertificeerde fabrikanten en verwerkers van kwalitatief hoogwaardige gevelisolatiesystemen. Met dit keurmerk bereidt KGS de markt alvast voor op de komst van de landelijke wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen, die in 2022 wordt ingevoerd.

Steeds vaker toegepast

Gevelisolatie met steenstrips wordt steeds vaker toegepast. Terwijl er vanuit de overheid nog geen echte kwaliteitscontrole op deze systemen plaatsvindt. Volgens KGS is dat een kwalijke zaak, omdat er nogal wat misgaan: scheurvorming, lekkages en zelfs loskomende steenstrips. “Het probleem ontstaat als de losse componenten van het systeem niet goed op elkaar aansluiten: de isolatieplaten, verlijmingsmaterialen en steenstrips moeten goed op elkaar worden afgestemd en samen één solide systeem vormen”, legt KGS-voorzitter Jan Harms uit. “Helaas zijn er ook aanbieders op de markt die de kwaliteit niet zo nauw nemen, met alle gevolgen van dien. Er zal maar een steenstrip van een hoog gebouw naar beneden komen; dan heb je toch een serieus probleem. Met ons keurmerk scheiden we het kaf van het koren. Alleen topkwaliteit komt in aanmerking voor een KGS Keurmerk.”

Keurmerk voor systemen en verwerkers

KGS certificeert alleen fabrikanten en verwerkers die aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Zij kunnen voor een concreet project een keurmerk aanvragen. Gevelisolatiesystemen van gecertificeerde fabrikanten en importeurs zijn uitgebreid getest in laboratoria en voldoen aan alle Europese kwaliteitsnormen. Het KGS Keurmerk wordt alleen toegekend aan projecten waarbij zo’n goedgekeurd, compleet systeem wordt gebruikt.

Ook de verwerkers, aannemers en architecten die gevelisolatie met steenstrips toepassen in hun projecten kunnen worden gecertificeerd. Daarvoor moeten ze een cursus succesvol afsluiten. Om de kwaliteit van de gecertificeerde leden te waarborgen, voert KGS periodiek controles uit. Projecten met een keurmerk kunnen via de Stichting Gevel Garantieplan het gevelisolatiesysteem inclusief steenstrips en applicatie voor tien jaar verzekeren.

Meer weten over het keurmerk? Bekijk dan de website van het KGS.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.