Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kijktip: achter de schermen bij de WK-stadions

Op 12 juni begint het WK voetbal in Brazilië. Dat de bouw van de voetbalstadions niet vlekkeloos is verlopen, zal niemand ontgaan zijn. Discovery Channel biedt met de serie ‘Building The World Cup’ een kijkje achter de schermen bij drie voetbaltempels.

Verbouwing historisch stadion

De driedelige serie laat als eerste de complete verbouwing van het historische stadion Maracanã zien. Dit stadion deed in 1950 al dienst tijdens het eerste WK in Brazilië en was destijds met 183.000 plaatsen het grootste stadion ter wereld. Nu zal het stadion onderdak bieden aan de WK-finale. Bij de verbouwing moest de betonnen constructie aan de huidige veiligheidseisen aangepast worden. Daardoor vielen de kosten 300 miljoen dollar hoger uit dan begroot. Vooral de uitbouw van het dak zorgde voor veel problemen, omdat men er tijdens het bouwproces achter kwam dat de huidige dakconstructie te veel aangetast was om de aanbouw te kunnen dragen. Er moest een Duits architectenbureau aan te pas komen om een heel nieuw dak te maken.

Krappe deadlines en hoge kosten

De andere stadions die aan bod komen, zijn de nieuwe Corinthians Arena in São Paulo en de Amazônia Arena in het hart van het Braziliaanse regenwoud. Discovery Channel belicht niet alleen de kwaliteiten van ieder stadion, maar ook de krappe deadlines, hoog oplopende kosten, onvoorspelbare weersomstandigheden en massale protesten. Building The World Cup is vanaf dinsdag 27 mei om 21:00 uur te zien op Discovery Channel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.