Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kiwa krijgt grootste warmtepomplaboratorium van Europa

Kiwa verduurzaamt en vergroot haar testfaciliteiten en kantoor aan de Wilmersdorf in Apeldoorn. Na oplevering in de zomer van 2021 heeft Kiwa het grootste warmtepomplaboratorium van Europa. Daarnaast krijgt Kiwa allerlei nieuwe testfaciliteiten, waaronder op gebied van waterstoftechnologie en het Internet of Things (IoT).

“We breiden onze locatie in Apeldoorn op verschillende onderdelen uit”, zegt Jan Pieter Bijkerk, Vice President van Kiwa. “Niet alleen om een moderne en aantrekkelijke werkomgeving te creëren voor onze medewerkers, maar ook om nieuwe technologieën te kunnen toepassen. Zo testen we naast de kwalitatieve prestatie van warmtepompen óók de elektrische veiligheid in het laboratorium. En spelen we in op de ontwikkeling dat steeds meer fabrikanten van Internet IoT-apparatuur – zoals ‘slimme’ deurbellen, thermostaten, verlichting of koelkasten- de cybersecurity van hun producten willen laten testen door een onafhankelijke partij.” Zodoende zet Kiwa de nieuwe faciliteiten voor het testen van elektrische veiligheid breder in dan alleen voor warmtepompen.

Waterstof belangrijk voor energietransitie

Kiwa is er van overtuigd dat waterstoftechnologie een belangrijke bijdrage gaat leveren aan de energietransitie. Recent werd er door energiebedrijven bij de overheid op aangedrongen om waterstoftoepassing in bestaande situaties mogelijk te maken. Kiwa wil met haar investeringen in waterstoflaboratoria bijdragen aan het veilig toepassen van waterstof in het kader van de noodzakelijke energietransitie. Waterstof fungeert niet alleen als vervangende brandstof voor aardgas gestookte verwarmingstoestellen, maar wordt ook ingezet voor het opslaan van overtollig opgewekte elektriciteit, bijvoorbeeld uit windenergie. De eerder genoemde warmtepompen maken vervolgens weer gebruik van de elektriciteit uit waterstof. 

Nieuwe teststraat

Op het gebied van waterstoftechnologie wordt een nieuwe teststraat voor waterstofleidingen en -componenten gebouwd en komen er trainingsruimtes en laboratoria voor het testen en keuren van producten bij geschikt zijn voor waterstof. Kiwa biedt organisaties verder de mogelijkheid om de toegevoegde waarde van waterstoftoepassingen te ontdekken, onder meer met behulp van de zogenoemde waterstoftafel. Hiermee kunnen zij samen met Kiwa-experts experimenten uitvoeren om te ervaren wat de verschillen en overeenkomsten tussen aardgas en waterstof zijn. De waterstofexperts van Kiwa laten klanten, studenten of scholieren zo op een laagdrempelige en verantwoorde manier kennismaken met de mogelijkheden van waterstof. Zij krijgen zo meer inzicht in wat het bijvoorbeeld betekent als waterstof deel gaat uitmaken van een huishouden en een cv-ketel zijn energie uit waterstof haalt. Ook gaat Kiwa in samenwerking met de energiesector, monteurs opleiden voor het ombouwen van aardgas gestookte toestellen naar waterstof.

Fire Laboratorium

“Het warmtepomplaboratorium is gebaseerd op de allerlaatste technologie, zodat wij ook warmtepompen met brandbare koelmiddelen, zoals propaan, kunnen testen”, zegt Bijkerk. “In 2021 willen wij deze faciliteiten verder uitbreiden, zodat ook elektrische veiligheidstesten voor warmtepompen kunnen worden uitgevoerd. Daarmee kan op één locatie niet alleen de prestatie, maar ook de veiligheid worden getest en gecertificeerd op basis van internationale standaarden.” Daarnaast wil Kiwa op de locatie in Apeldoorn een Fire Laboratorium realiseren. In de bijbehorende rooktunnel, brandkamer en andere testopstellingen worden detectoren en brandalarmen op basis van Europese normen getest. Dankzij de hoogwaardige inrichting van dit laboratorium kan Kiwa producten van organisaties sneller certificeren en doorlooptijden aanzienlijk verkorten. Ook wil zij op de locatie in Apeldoorn lektesten met brandbare koelmiddelen uitvoeren.

Nieuwe duurzame uitstraling

Tijdens de verbouwing worden verschillende energiebesparende voorzieningen aangebracht die het pand duurzamer maken. Zo wordt het bestaande kantoorgebouw gerevitaliseerd. De isolatie wordt verbeterd en het dak bekleed met 1.000 zonnepanelen op het hoofdgebouw, de hallen en de nieuwe garage voor meetwagens die het wegennet van Nederland voortdurend inspecteren. Dit levert een vermogen op van 300.000 Kwh, waarmee Kiwa kan voorzien in 11 procent van haar elektriciteitsverbruik in Apeldoorn. Bovendien zal Kiwa door middel van warmte-krachtkoppeling – het gelijktijdig opwekken van warmte en elektriciteit – 518 MWh stroom per jaar opwekken, waarbij zij de vrijkomende warmte van 1058 MWh zal gebruiken om het gebouw te verwarmen. Verder krijgt het hele gebouw een modernere uitstraling, inclusief nieuwe hoofdentree, en worden ook de werkplekken gemoderniseerd.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.