Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Klapperend koperen dak voldoet aan ontwerp


Kort na oplevering van een woning blijkt het koperen dak bij weinig wind al te klapperen. Ook nadat de aannemer het dak herstelt, blijft dit zo. Daarnaast beginnen de koperen felsbanen te vervormen. De opdrachtgevers nemen hier geen genoegen en stellen de aannemer voor deze tekortkomingen aansprakelijk. Volgens de aannemer zijn de ‘problemen’ eigen aan het voorgeschreven ontwerp.
De opdrachtgevers laten BDA Dakadvies BV de problemen onderzoeken. Als ze een beroep willen doen op verborgen gebreken, moeten ze aantonen dat de gebreken door toedoen van de aannemer zijn ontstaan. Uit het rapport blijkt onder meer dat het ontwerp voldoet aan de gebruikelijke ontwerprichtlijnen. Dat geldt ook voor het toegepaste felssysteem met dubbele fels met een h.o.h.-afstand van 600 mm. Het ontwerp is ook correct uitgevoerd en bij de uitvoering in de basis is niet afgeweken van de uitvoeringsprincipes.

Aannemer niet schuldig
Tijdens de bespreking van de kwestie geven de opdrachtgevers aan dat ze niet achter de inhoud van het rapport staan. Ze hebben echter geen ander bewijsmateriaal kunnen overleggen. De arbiter is dan ook van oordeel dat ze niet hebben aangetoond dat de aannemer schuldig is aan de gebreken. De vorderingen wijst de arbiter af. Als de in het ongelijk gestelde partij moeten de opdrachtgevers de proceskosten betalen. Daarnaast zijn ze de aannemer een tegemoetkoming in de kosten van rechtsbijstand verschuldigd.

Geschilnummer: 30.858

Tekst: Paulien Ruitenbeek

Illustratie: Pennestreek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.