Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Klusproject goed voor imago Spangen

De eerste klushuizen van Rotterdam – het Wallisblok in Spangen – hebben een positief effect op het imago van de achterstandsbuurt in Rotterdam-West.

Dat stelt Judith de Jong van de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) uit Rotterdam.

Ook volgens projectleider Ditty Blom van de dS+V (gemeentelijke dienst stedenbouw) kreeg het imago van Spangen een enorme impuls dankzij het project.

De gemeente Rotterdam gaf in november 2004 96 woningen ‘gratis’ weg om verdere verloedering tegen te gaan. De nieuwe eigenaren beloofden de huizen gezamenlijk op te knappen. Gemiddeld investeerden zij 200.000 euro. Ze verbouwden het blok tot 39 moderne woningen. Het project wordt zaterdag feestelijk opgeleverd.

Mensen konden voor weinig geld hun droomhuis realiseren, aldus De Jong. Het project zorgde voor een gedifferentieerd woningaanbod, wat weer goed is voor de wijk. De ene bewoner bouwde een woonhuis van drie lagen, een ander voegde twee gelijkvloerse panden samen tot één. Een koper wilde een vide en een ander een loft.

De bewoners, voornamelijk hoogopgeleide, creatieve dertigers van buiten Spangen, geven aan met veel plezier in de buurt te wonen. Ze omschrijven hun woonomgeving niet als probleemwijk.

Het Wallisblok was de voorloper van bijna tweehonderd klushuizen verdeeld over Rotterdam. De animo was groot. Ongeveer 95 procent van de panden moest worden verloot. Er staan nog 1100 belangstellenden staan op een lijst.

De gemeente verkoopt de vervallen woningen onder voorwaarden tegen een sterk gereduceerde prijs. Kopers moeten de gebouwen van binnen en buiten opknappen en dienen er zelf minimaal twee jaar te wonen.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.