Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Koepel gemaakt van duurzaam hout

Aarhus in Denemarken is in 2017 de Europese Culturele Hoofdstad, en voor deze gelegenheid zal een grote transparante koepel van lijm gelamineerd hout fungeren als het gemeentelijk paviljoen voor de bouwcultuur van Aarhus. Het koepelvormige houten gebouw gemaakt van duurzame Kerto® LVL-balken, de Dome of Visions genoemd, zal in 2017 inspiratie geven voor nieuwe manieren om te bouwen en te wonen. Tegelijkertijd functioneert het gebouw als een moderne gemeenschapshal die ruimte biedt voor conferenties en debatten over duurzame steden en gebouwen van de toekomst.

De koepel is een verbeterde versie van twee eerdere experimenten. De eerste was gevestigd in zowel Aarhus als Kopenhagen, en de tweede stond in Stockholm. In deze derde versie is de koepel gegroeid tot 10,5 meter hoog en een doorsnede van 24 meter, die een ruimte van 450 vierkante meter vormt. De koepel is ongeveer 100 m2 groter dan de versies 1 and 2.

Bouwmateriaal van zonne-energiefabriek

De architect Kristoffer Tejlgaard richt zich op duurzaamheid, en voor hem is de natuurlijke keuze van bouwmateriaal hout. Om die reden is zo veel mogelijk van de koepel met hout gebouwd. Dit geldt bijvoorbeeld voor de roosterconstructie die de koepel vormt. “Hout heeft als bouwmateriaal voor de hand liggende voordelen voor de duurzaamheid van de bouwsector. In principe is hout een materiaal dat afkomstig is van een zonne-energiefabriek”, aldus Tejlgaard, waarin wordt verwezen naar het vermogen van bomen om CO2 uit de atmosfeer te halen en op te slaan als koolstof in hun stam, uitsluitend door middel van zonne-energie.

Slanke en elegante roosterconstructie

Een nieuw systeem van gebogen houten balken, samengesteld uit 21 mm strips van Kerto LVL van Metsä Wood, maakte het mogelijk om de hoeveelheid staal te minimaliseren, waarbij zowel een slanke als een elegante roosterconstructie werd behaald. Met gebogen houten balken werden de steunen voor de brandpunten van de koepel uitgesneden als sterren in een staalplaat van vijf millimeter. “Met de op maat gemaakte Kerto-balken was het mogelijk om ingewikkelde en kostbare gelaste steunen te vermijden die in eerdere versies van de Dome of Vision werden gebruikt”, aldus Tejlgaard.

Succesvol experiment

De totale constructie is gemaakt met ongeveer 100 kubieke meter hout, en volgens de architect slaat dit 80 ton CO2 op. “Dit bespaart de atmosfeer 100 ton CO2 vergeleken met een soortgelijk gebouw van beton, dat ongeveer 20 ton CO2 zou uitstoten”, zegt Tejlgaard. De afgewerkte koepel is het resultaat van een succesvol experiment met Kerto LVL, waardoor Aarhus en de Europese Culturele Hoofdstad een unieke plek zijn voor evenementen in een spectaculair houten gebouw. Een gebouw dat ongetwijfeld inspiratie biedt voor een toekomst met een duurzamere en klimaatvriendelijke houten constructie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.