Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

KOMO vervalt voor gelijmde gevelbeplatingen


De KOMO-certificaten van lijmen voor gevelelementen zijn vervallen. Stichting Bouwkwaliteit SBK heeft per 28 april de BRL ‘lijmen voor bevestiging van gevelbeplatingen’ ingetrokken waarop de certificaten gebaseerd waren. Dit vanwege de voortdurende discussie over de constructieve veiligheid van gelijmde gevelbeplating. De vereiste levensduur van 50 jaar is namelijk niet aangetoond.

In december nog werd intrekking van de BRL 4101/7 voorkomen doordat werd afgesproken dat er een onderzoek zou worden ingesteld door TNO en het Hechtingsinstituut. Zij zouden een bepalingsmethode ontwikkelen voor de bepaling van de duurzame veiligheid. De kosten van dit onderzoek zouden worden betaald door de certificaathouders, liet SBK toen weten.

SBK is inmiddels echter tot de conclusie gekomen dat er onvoldoende voortgang zit in het onderzoek en heeft daarom alsnog de BRL ingetrokken. Dit betekent onder meer dat gemeenten aanvullende eisen kunnen stellen aan het verlijmen van gevelbeplatingen.

Kopgevels
De lijmindustrie is het niet eens met de intrekking van de BRL. Kritiek is er dat het vervallen wordt ingegeven doordat het opzetten van het onderzoek wat meer tijd kostte dan gedacht. Daarbij trekt de lijmindustrie de discussie ook breder, want er zijn veel meer bouwmaterialen en – constructies waarvan de levensduur van 50 jaar niet expliciet is aangetoond.

Daarbij zou het steeds het lijmen zijn dat in een kwaad daglicht wordt gesteld, terwijl dat niet uit onderzoeken blijkt. In die onderzoeken komen juist wel problemen naar voren met mechanische bevestigingen en met bijvoorbeeld gemetselde constructies, zoals de kopgevels van flats.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.