Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kotmanpark opmaat energieneutraal bouwen


Appartementencomplex Kotmanpark in Enschede, dat vandaag 31 maart wordt opgeleverd, is ontwikkeld volgens de principes van vraagbeperking. Voor het gebouw is een epc van 0,48 en een CO2-reductie van minimaal 45 procent het uitgangspunt.

Vraagbeperking
Er is ingezet op het beperken van de warmtevraag voor ruimteverwarming door toepassing van een extreem hoge isolatie van de buitenschil van het gebouw (een Rc-waarde van 7 tot 10 m2 K/W) in combinatie met optimale kierdichting en een uitgekiend installatieconcept. De zonnecollectoren op het dak regelen samen met een individuele warmtepompboiler de warmtapwatervoorziening. De warmtepompboiler voorziet eveneens in de warmtevraag voor ruimteverwarming.

Bouwkundige oplossingen
Er is nadrukkelijk gezocht naar bouwkundige oplossingen om het warmteverlies te beperken. Zo is veel aandacht geschonken aan het voorkomen van koudebruggen. Door voor balkons een relatief lichte, houten constructie te ontwerpen, in combinatie met het onderbreken van de verankering, wordt er veel minder warmte van binnen naar buiten geleid.

Monitoren
Toekomstige huurders worden intensief betrokken bij het monitoren van het energieverbruik in de woning. Kotmanpark is gebouwd door BAM, in opdracht van woningcorporatie De Woonplaats en gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM. Het ontwerp is van Klunder Architecten en het installatietechnisch concept is ontwikkeld door Technisch Adviesbureau Crone. Vanwege de vernieuwende aanpak verstrekte SenterNovem subsidie aan het project.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.