Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kou goed voor zonnestroom

De aanhoudende kou van afgelopen tijd blijkt toch ergens goed voor: volgens onderzoekers Wilfried van Sark en Atse Louwen van de Universiteit Utrecht zorgt het koude maar zonnige weer voor een recordopbrengst aan zonnestroom. Bij de testinstallatie van de universiteit was het rendement tot wel 10% hoger.

Veel zon zorgt uiteraard voor een hoge opbrengst, maar als de zonnepanelen erg warm worden loopt de prestatie juist weer terug. De combinatie van veel zon en lage temperaturen is ideaal. Daarom kan de opbrengst van zonnepanelen nu veel hoger zijn dan in bijvoorbeeld in mei of juni, normaal gesproken maanden waarin de opbrengst het hoogst is. De onderzoekers denken dat de afgelopen periode als record in de boeken terecht zou kunnen komen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Kou goed voor zonnestroom

  • F van Staa

    Tja, cyfers voor de maand(en) heb ik niet, installatie draait pas sinds 25/3/2012… Maar hoogste dagopbrengst verleden jaar – in mei inderdaad – was 9,2 kWh en nu in maart toch al dagrecord van 8,9 kWh… Denk daarbij aan de veel lagere stand van de zon en dus instraling – bij mij extra laag, panelen staan onder 20 grafen hoek – en dat zegt toch wel iets!

  • Het is maar net met welke scope je kijkt. De praktijk is anders. De opbrengst van mijn PV-panelen was in jan, feb en maart 2012 substantieel hoger dan in 2013
    mnd: jan – feb – mrt
    2012 : 80 – 136 – 255 kWh
    2013 : 50 – 108 – 223 kWh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.