Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kritiek en discussie vertraagt nieuw Bouwbesluit


Het Overlegplatform Bouwregelgeving (OPB), waar Bouwend Nederland deel van uitmaakt, heeft stevige kritiek op het nieuwe Bouwbesluit en dringt aan op 9 maanden uitstel. Minister Van Middelkoop (VROM) wil niet verder gaan dan 6 maanden.

Het Overlegplatform vindt uitstel onvermijdelijk en dringt aan de huidige concept tekst van het Bouwbesluit 2010 grondig te screenen op uitvoerbaarheid in de praktijk van ontwerp, toetsing, uitvoering en toezicht, op handhaafbaarheid en op fraudebestendigheid. De minister, die heeft aangestuurd op een ingangsdatum van 1 januari 2011, is het daarmee eens.

Testen
Uitstel maakt het mogelijk de tijd nieuwe voorschriften over ventilatie, geluid, brandveiligheid en gevels te testen op oude, nieuwe en tijdelijke bouwwerken. De extra tijd biedt de minister ook de gelegenheid definitief af te rekenen met NEN-normen. Het OPB wil namelijk dat het nieuwe Bouwbesluit uitsluitend nog naar Eurocodes verwijst.

Kwaliteit
Bouwend Nederland heeft van meet af aan aangedrongen op een zorgvuldigere behandeling van het besluit. De ingangsdatum is Bouwend Nederland niet heilig, het Bouwbesluit zelf wel. Het is het enige ijkpunt waaraan je kunt toetsen of het bouwwerk als product goed is. Zolang de gecertificeerde bouwplantoets nog niet in de wet is opgenomen, is er tijd om het Bouwbesluit in de praktijk te toetsen.

Bron: Bouwend Nederland

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.