Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kunstzinnig paviljoen in Tilburgs park

Park De Oude Warande in Tilburg is verrijkt met een paviljoen van de hand van de Australische Callum Morton. Morton is beeldend kunstenaar, maar architectuur speelt een belangrijke rol in zijn werk. Het paviljoen is getiteld Grotto. Het bestaat dan ook uit een kunstmatige rots met grot, waar een schil van reflecterend glas omheen geplaatst is.

De Oude Warande is een barok bos, met een stervormig padenpatroon. Het paviljoen staat op de open plek in het midden van het bos, waar acht paden bij elkaar komen. De bouw van het paviljoen (10 x 6 meter en 4 m hoog) verstoort in feite de monumentale structuur, maar door de spiegelende schil wordt dat grotendeels gecompenseerd. Het groen en de bospaden lijken zich hierin voort te zetten. Als het duister valt, wordt er licht ontstoken tussen grot en glazen schil, waardoor alleen nog de rotsheuvel te zien is.

De grot ligt enigszins verdiept in de grond en is voorzien van enkele spleten, waardoor bezoekers naar buiten kunnen kijken. Zij kijken wel door de glazen schil heen omdat die slechts van één kant reflecterend is. Over de grot ligt een lichte dakconstructie. De glazen schil is zo transparant mogelijk gehouden en steunt met glazen vinnen af tegen de dakconstructie.

Het paviljoen blijft in principe vijf jaar staan. Opdrachtgever is de stichting Fundament, die de opening van het paviljoen heeft aangegrepen voor een kunstexpositie Stardust

Bij de realisatie van het paviljoen waren onder andere betrokken:
StorimansWijffels Architecten BV, Tilburg
Van der Weegen Bouwmaatschappij BV, Tilburg
Sebregts Installatietechniek BV, Berkel Enschot
Cleerdin Elektrotechnisch Installatie- en Adviesbureau, Goirle
Saint-Gobain Glass Solutions Zuid-Oost, Eindhoven
Staalbouw Weelde, Baarle-Nassau
Tielemans Adviesbureau, Eindhoven
Park Oude Warande is gelegen aan de Warandelaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.