Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Kwaliteitseisen en richtlijnen hoogbouw

De Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) heeft een nieuwe uitgave van de VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen uitgebracht. Dit kwaliteitshandboek wordt jaarlijks vernieuwd met recente eisen en adviezen voor de gevelbranche. Een aanvulling dit jaar is de opname van eisen en adviezen voor hoogbouwsituaties.

Hoogbouw is in Nederland en in het buitenland in opkomst. Het Bouwbesluit geldt grotendeels alleen voor gebouwen tot 70 meter. Met betrekking tot de richtlijnen daarboven was enige onduidelijkheid. Het was dus tijd voor de bouwindustrie om tot uniforme regelgeving te komen met betrekking tot hoogbouw in Nederland.

In het Nationaal Convenant Hoogbouw zijn alle partijen die zijn betrokken bij hoogbouw in Nederland overeengekomen, om gezamenlijk pragmatische oplossingen hiervoor uit te werken. Deze worden uiteindelijk vastgelegd in een Nederlandse Technische Afspraak (NTA) die dan als uitgangspunt dient bij ontwerp, realisatie en/of toetsing van hoogbouwprojecten.

Onderlinge afspraken
Eén van de subwerkgroepen, die betrekking heeft op gevels, is gecoördineerd door de VMRG. De subwerkgroep voor gevels heeft zijn werkzaamheden inmiddels afgerond. Er is overeenstemming bereikt over regels met betrekking tot gevels voor gebouwen boven de 70 meter.

Deze uniforme eisen en richtlijnen voor hoogbouw zijn nu integraal opgenomen in de VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen voor 2009. Het is de basis voor het maken van goede onderlinge afspraken bij de realisatie van hoogbouwprojecten.

Basis voor keurmerk
Het VMRG-kwaliteitshandboek heeft CE-markering voor vliesgevels, ramen en deuren geïntegreerd. Bouwprofessionals vinden in dit document alles om op de hoogte te zijn van de actuele kwaliteitseisen van metalen gevelelementen. De VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen 2009 worden op 1 januari 2009 geldig.

Het kwaliteitsdocument vormt de basis van het VMRG-Keurmerk®. Alle VMRG-leden zijn in het bezit van dit keurmerk en leveren en produceren conform deze eisen. De VMRG-Kwaliteitseisen en Adviezen 2009 zijn verkrijgbaar bij de VMRG. Het bestelformulier is te downloaden is op de website.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.