Een kwart van de bouwbedrijven besteedt volgens medewerkers nooit aandacht aan leren en ontwikkelen. Dat blijkt uit de Learning & Development Monitor van Studytube.
Bij 61% van werkenden in zakelijke dienstverlening is er minimaal 1 keer per kwartaal aandacht voor leren. Bij zorg is dit 56%, onderwijs 53% en overheid 43%. In de bouw is dat slechts 39% het geval. Een kwart van de bouwbedrijven besteedt volgens medewerkers zelfs nooit aandacht aan leren en ontwikkelen.
Prof. dr. Nick van Dam (Nyenrode Business Universiteit, lectoraat Corporate Learning & Leadership Development en academisch directeur van de Internationale Masterclass L&D Leiderschap)
“Het ontwikkelen van medewerkers en leiders is de belangrijkste prioriteit geworden voor HR-leiders in 2023. Geen verrassing, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat een gebrek aan professionele ontwikkeling en carrièremogelijkheden voor het eerst in zo’n 50 jaar de belangrijkste reden is waarom medewerkers organisaties verlaten”
Online leren is een blijvertje
In datzelfde onderzoek van Studytube is te lezen dat door de komst van corona online leren een boost kreeg. In 2022 keerden we juist weer wat vaker fysiek terug naar de schoolbanken. Het klassikaal online leren daalde van 27,6% in 2020 naar 22,1% in 2022. De verwachting van de ondervraagde HR professionals is dat dit met 4,7% zal stijgen tot 26,8% in 2024. Het online leren is daarmee een blijvende leervorm geworden op de werkvloer.
Heb je weinig tijd maar wil je wel graag up-to-date blijven? Bekijk dan het aanbod online cursussen van Online Bouw Academie. Actuele thema’s en de impact daarvan in de bouw zijn door vooraanstaande docenten vertaald naar hoogwaardige informatie die op een laagdrempelige manier beschikbaar is via verschillende online cursussen.
Onbenut budget
Het persoonlijk leerbudget groeide met 25%, van €800 in 2021 tot €1.000 in 2022. Dit laat zien dat organisaties meer geld inzetten als het aankomt op de ontwikkeling van hun medewerkers. Daarentegen laten in maar liefst 40% van de organisaties medewerkers de helft, of meer, van hun budget op de plank liggen.
Ruim 7 op de 10 organisaties (73%) laat minstens een kwart van het leerbudget liggen. 12% van de professionals laat maar liefst driekwart van het budget liggen en 27% maximaal de helft. Bij een dure opleiding moet bij 45% van de Nederlandse werkgevers worden meebetaald. 79% van de werknemers verwacht dat alle kosten worden betaalt.
De Bouwspecial Warmtepompen zet trends en ontwikkelingen op het gebied van warmtepompen op een rij en beschrijft in een paar artikelen concrete toepassingen van warmtepompen in gebouwen.