Uit onderzoek van Stichting Arbouw is gebleken dat in 2006 100.000 bouwvakkers last hadden van stof. Ongeveer 10.000 van hen lopen serieus gevaar door blootstelling aan kwartsstof.
De Arbeidsinspectie gaat tot half oktober controles uitvoeren op ruim zeshonderd bouwplaatsen om te zien of werknemers voldoende worden beschermd tegen de risico’s van de zeer fijne stof die vrijkomt bij het frezen, slijpen en schuren van baksteen, natuursteen of gasbeton.
Het inademen van hoge concentraties kwartsstof kan leiden tot ademhalingsproblemen, longziektes en kanker.
In 2002 was nog slechts iets meer dan 50% van alle bouwvakkers bekend met de gevaren van de kankerverwekkende stof. In datzelfde jaar stelde slechts de helft van de werkgevers beschermingsmiddelen beschikbaar.
De afgelopen jaren hebben werkgevers en werknemers in arboconvenanten afspraken gemaakt om de risico’s van gevaarlijke stoffen te verminderen. In die convenanten staat dat bouwvakkers moet worden verteld hoe risico’s te voorkomen. Tevens geven ze richtlijnen voor beschermingsmaatregelen per situatie.
De Arbeidsinspectie bekijkt de komende maanden of de afspraken in de praktijk worden toegepast. Vrijkomend stof moet bij bij bepaalde werkzaamheden worden weggezogen of worden vermengd met water. Gasbetonblokken moeten weer met een speciale blokkenschaar op maat worden geknipt en bouwvakkers dienen mondkapjes met een speciaal filter te gebruiken als zij bijvoorbeeld gevels schoonspuiten.
Bron: ANP