Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Laag BTW voor energiezuiniger woningen

Als het energiezuiniger maken van bestaande woningen wordt ondergebracht in het lage BTW-tarief van 6%, kan Nederland haar hoge ambities op het gebied van energiereductie en duurzaamheid een geweldige impuls geven. Dat zegt voorzitter Elco Brinkman van Bouwend Nederland naar aanleiding van eerdere voorstellen van Eurocommissaris Kovács.

Deze voorstellen maakt het voor EU lidstaten mogelijk om voor bouwgerelateerde activiteiten het lage BTW tarief te hanteren. Nederland heeft zo een unieke kans om de komende twaalf jaar ruim 2,4 miljoen woningen 30% energiezuiniger te helpen maken.

Meer met minder
Overheid en bedrijfsleven hebben hun handtekening gezet onder het ambitieuze programma Meer met Minder: hét nationale energiebesparingsprogramma voor de bestaande woningen. In 2020 moeten 2,4 miljoen huizen en gebouwen 30% energiezuiniger zijn.

Volgens Brinkman is de bouw bij uitstek geschikt om met een verlaagd BTW-tarief maatschappelijke doelen te bereiken. Bijvoorbeeld het inlopen van de achterstand in betaalbare nieuwbouwwoningen.

Experiment
Sinds 2000 is een experiment gestart waarbij een verlaagd BTW-tarief kan worden gehanteerd voor een aantal arbeidsintensieve sectoren, zoals schilderwerk aan particuliere koop- en huurwoningen van ten minste 15 jaar oud. Met het voorstel van de Europese Commissie kan Nederland ook na 2010 dit verlaagd tarief continueren. Maar daarnaast wordt voorgesteld het verlaagde tarief voor de hele woningbouw toe te staan. Bouwend Nederland heeft dat voorstel deze zomer enthousiast begroet in een brief aan minister Bos van Financiën.

Bron: Bouwend Nederland

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.