Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Laboratorium voor brandveiligheid


Het brandlab van Peutz BV is geaccrediteerd. De Nederlandse Raad voor Accreditatie heeft deze erkenning afgegeven voor het bepalen van de brandwerendheid van wanden, deuren en plafonds.

Hoewel Peutz deze brandproeven al ruim 10 jaar uitvoert was er tot voor kort in Nederland slechts één laboratorium waar men voor een geaccrediteerde brandproef terecht kon. Met de erkenning is nu onafhankelijk vastgesteld dat ook het Peutz Laboratorium voor Brandveiligheid voldoet aan de strenge eisen voor officiële beproevingslaboratoria.

CE-markering
Voor producenten en leveranciers van wanden, deuren en plafonds geeft dit de zekerheid dat resultaten van brandproeven verricht door Peutz bruikbaar zijn voor CE-markering. Voor gebouweigenaars en gebruikers die van een constructie willen weten of deze aan de eisen voldoet, betekent de erkenning dat de bevindingen van Peutz door de gemeente en brandweer (moeten) worden geaccepteerd. Voor Peutz is de accreditatie een bevestiging van de kwaliteit van de laboratoriumfaciliteiten. Zo is het akoestisch laboratorium van Peutz reeds sinds 2000 geaccrediteerd en heeft het windtunnellaboratorium een erkenning van het ministerie van VROM.

Brandlab
In het brandlab van Peutz staat een oven met een breedte van 4 m en een hoogte van 3 m. In de oven wordt de temperatuur met gasbranders volgens een genormeerde kromme verhoogd, waarbij de temperatuur al na een half uur ruim 800 °C bedraagt. Tijdens de proef worden visueel en door metingen de verschillende beoordelingscriteria zoals oppervlaktetemperatuur, warmtestraling en vlamdichtheid beoordeeld. De oven kan worden gekanteld, zodat met dezelfde oven ook horizontale constructies zoals vloeren en plafonds kunnen worden onderzocht.

Nederlandse norm NEN 6069
De accreditatie is nu verkregen voor het beproeven van wanden, deuren in alle voorkomende vormen en plafonds. Hieronder vallen ook beglaasde constructies, uiteenlopend van ramen tot geheel beglaasde wanden en deuren. De accreditatie is geldig voor proeven conform de Nederlandse norm NEN 6069 of een der Europese beproevingsnormen. Het streven is in de toekomst het aantal geaccrediteerde beproevingen verder uit te breiden. Hierbij kan onder meer worden gedacht aan vloeren en doorvoeringen. Van al deze constructies kan overigens ook nu al de brandwerendheid worden bepaald, uiteraard met dezelfde hoge kwaliteit.

Het Laboratorium voor brandveiligheid stelt de adviseurs van Peutz beter in staat een deskundig en gefundeerd advies uit te brengen over verbeteringen aan constructies.

  • Neem een (proef)abonnement op Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.