Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Leerzaam webinar over balansventilatie

Het voorkomen van weerstand en daarmee geluid is een essentieel punt bij het ontwerpen en uitvoeren van balansventilatiesystemen. In het webinar ‘Balansventilatie gegarandeerd goed’ deelden deskundigen Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) en Coos Schouten (Schouten Techniek) hun kennis over deze systemen.

Nieuwe inzichten

Van de 295 kijkers gaf 80% tegen het einde van het webinar aan nieuwe inzichten te hebben opgedaan over balansventilatie die direct toepasbaar zijn in de praktijk. Daarmee kan het een leerzaam uur worden genoemd. Kijkers konden vragen stellen over het onderwerp, wat ook massaal gebeurde. Het webinar is hier terug te kijken.

Weerstand voorkomen

Het voorkomen van weerstand is de sleutel voor een goed werkend systeem. Dat betekent: ruimte voor een ventilatie-unit plus kanalen en dempers. Die wordt in de praktijk niet altijd gegeven aan installateurs, zo is te zien in de presentatie. Keuze van kanalen, verloop ervan in combinatie met vloertypen, het inregelen van ventielen; het heeft allemaal invloed op de uiteindelijk prestatie. Ook in de uitvoering komen slordigheden voor die vermeden moeten worden.

‘Verplichte keuring’

Een belangrijk issue is ook de oplever- en onderhoudsfase. Opvallende uitkomst van een in het webinar gehouden poll was dat 95% van de kijkers vindt dat er een verplichte keuring van het ventilatiesysteem bij oplevering zou moeten komen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.