Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Leeuwardens wijkplan meest kansvol

Het wijkactieplan voor de Leeuwardense wijk Heechterp-Schieringen heeft de meeste kans van slagen om uit te groeien tot ‘prachtwijk’. Dat heeft het Nicis Institute uitgezocht. Het wijkplan voor Hatert in Nijmegen is volgens het Nicis een goede tweede. Het maatschappelijk instituut voor de steden analyseerde op eigen initiatief veertig wijkplannen.

Het kabinet wil in acht tot tien jaar van veertig probleemwijken prachtwijken maken. Minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie) wil met haar actieplan de wijken omvormen tot plekken waar mensen kansen hebben en weer graag wonen.
De positieve en enthousiaste toon van alle wijkactieplannen is bemoedigend, constateert het Nicis. “De bereidheid van veel partijen in de wijken om elkaar bij de wijkvernieuwing als het ware op te zoeken is eveneens positief.”

Samenhang
Met de effectiviteit en doelmatigheid van de plannen is het minder goed gesteld. “Het meest bezwaarlijk is dat in veel plannen de samenhang tussen belangrijke thema’s als wonen, werken, leren en opgroeien, veiligheid en integratie niet goed uit de verf komt”, aldus de analyse.
De gemeente Leeuwarden heeft in de plannen voor de wijk Heechterp-Schieringen de beste aanpak op papier gezet, vinden de analisten. De stad zet in op de sociale problematiek, maar maakt tegelijk koppelingen naar het grotere geheel. “Het project armoedebestrijding door energiebesparing is zeer concreet en het doel om de eerste gloeilampvrije wijk van Nederland te worden, is aansprekend.”

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.