Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Leidingen ingestort in metersdik beton

Bij de realisatie van de protonenkliniek HollandPTC  in Delft is de oplevering van de technische infrastructuur en de elektronische ruggengraat gestart. Bijzonder is dat alle leidingen voor de gassen en installaties ingestort zijn in metersdik beton. Vanaf medio 2017 worden er in deze kliniek 600 kankerpatiënten per jaar behandeld.

Het Holland Particle Therapy Centre wordt gebouwd door TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros, in opdracht van een consortium van de TU Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum (Erasmus MC). Een belangrijk technisch onderdeel van het patiëntgedeelte en de behandelruimtes is de binnenspanningsinstallatie van de protonenkliniek. Nu deze is gerealiseerd wordt er gestart met het leggen van een hoogspanningsleiding van het 23-kV inkoopstation net buiten HollandPTC naar het middenspanningsstation op de begane grond van de kliniek. Vervolgens leidt de bekabeling naar twee transformatoren van 1800kW op de begane grond en twee transformatoren van ieder 1600kW op de tweede verdieping.

Middenspanningsinstallatie

De installateur schakelt in de komende week door naar de hoofdverdeelinrichting en de relevante groepenkasten. Kees Luijk, projectleider Croonwolter&dros: ‘Met het in bedrijf stellen van de middenspanningsinstallatie bouwen we de elektrotechnische infrastructuur langzaam maar zeker verder uit. Daar hebben we een lange tijd naartoe gewerkt. Het is mooi om dit belangrijke punt in de bouw van HollandPTC samen bereikt te hebben.’

Ook worden deze week de installaties ten behoeve van onder andere de klimaatregeling in de behandelruimtes in bedrijf gesteld. De koelinstallatie die hiervoor gebruikt wordt, is volledig uitgevoerd in roestvrijstaal en gevuld met gedemineraliseerd water (water dat ontdaan is van alle mineralen). Ook wordt de laatste hand gelegd aan de doorvoer van de medische en technische gassen voor de behandelingsapparatuur.

Leidingen als aders door het beton

Robin Alberts, projectleider Croonwolter&dros: ‘De leidingen slingeren als aders door het beton naar het hart van het gebouw, de technische ruimte. Daar staan de luchtbehandelingskasten, de koelmachine en de warmtewisselaars voor de duurzame broninstallatie. Het is voor ons erg indrukwekkend om te zien dat we in zo’n korte tijd de gehele werktuigbouwkundige infrastructuur met behulp van BIM hebben opgebouwd.’

Begin mei moeten de werkzaamheden aan de elektrotechnische en werktuigbouwkundige infrastructuur zo goed als afgerond zijn. Op dat moment kan de leverancier van de medische behandelingsapparatuur, Varian Medical Systems NL, beginnen aan zijn werkzaamheden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.