Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Leidraad voor onafhankelijke meting circulariteit

Raab Karcher, VELUX en NIBE testten samen een door Platform CB’23 onafhankelijk ontwikkelde branchestandaard voor het meten van circulariteit. Ze concluderen na de praktijktest met een VELUX dakraam van reclaimed hout dat de Leidraad Meten van circulariteit een transparant en praktisch toepasbaar instrument is om vast te stellen hoe circulair iets is.

Volgens de betrokken partijen biedt de Leidraad fabrikanten de mogelijkheid hun claims met betrekking tot de circulariteit van hun product neutraal te onderbouwen. Opdrachtgevers, bouwers en architecten kunnen aan de hand van deze onafhankelijke en breed gedragen meetmethode zien hoe circulair een product is.

Onafhankelijke branchestandaard

Met het toenemende aantal circulaire bouwmaterialen en gebouwen is circulariteit met recht een belangrijk onderwerp te noemen. Maar hoe toets je of een gebouw of product daadwerkelijk circulair is en hóe circulair het dan is? Platform CB’23 ontwikkelde speciaal hiervoor een onafhankelijke branchestandaard voor het meten van circulariteit. Na een praktijktest door Raab Karcher, VELUX Nederland en NIBE met een VELUX dakraam van reclaimed hout, concluderen de betrokkenen dat de Leidraad Meten van circulariteit, een transparant en praktisch toepasbaar instrument is om vast te stellen hoe circulair iets is. Deze meetmethode is vanaf nu verweven in de Greenworks-score.

Meer grip

Er bestaan op dit moment meer dan 100 definities over circulariteit. Om meer grip te krijgen op deze omschrijving en een onafhankelijke en breed gedragen meetmethode te ontwikkelen, organiseerde Platform CB’23, met financiële steun van Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf, open overlegtafels waaraan ruim 125 partijen deelnamen. Dit  resulteerde in de ‘Leidraad Meten van circulariteit. Werkafspraken voor een circulaire bouw’, een aanzet voor een uniforme, effectieve meetmethode om de mate van circulariteit van een materiaal, product, bouwwerk of gebied inzichtelijk te maken.

Greenworks-score

Deze meetmethode is vanaf nu verweven in de Greenworks-score en biedt fabrikanten de mogelijkheid de circulariteit van hun product neutraal te onderbouwen. De Greenworks-score van het duurzame VELUX dakraam van reclaimed hout werd vergeleken met een standaard VELUX dakraam en daaruit bleek dat er nauwelijks verschil in zat. Dat een duidelijk teken dat binnen de Greenworks-score circulariteit nog niet goed meetbaar was. Daarbij was het belangrijk dat er gebruikt gemaakt werd van een bestaande, breed geaccepteerde methodiek, gebaseerd op de huidige wet- en regelgeving. Daarom hebben werd contact gelegd met platform CB’23 die op dat moment naarstig op zoek was naar pilotproducten en gebouwen om de Leidraad Meten van circulariteit in de praktijk te testen. Raab Karcher, VELUX Nederland en Platform CB’23 besloten samen de leidraad toe te passen op het VELUX dakraam van reclaimed hout. Na deze praktijktest was de conclusie de Leidraad een transparant en praktisch toepasbaar instrument is om vast te stellen hoe circulair iets is.

Lees het volledige interview met Gerhard Hospers,Adjunct Directeur Greenworks, Ronald Bal, aanjager van duurzaamheid en circulariteit bij VELUX Nederland en Mantijn van Leeuwen, algemeen directeur van NIBE hier.

Lees ook:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.