Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Leidse watertoren te koop

De watertoren in Leiden staat te koop. De gemeente biedt de monumentale toren te koop aan. Deze wordt niet zonder meer aan de hoogste bieder verkocht. De gemeente acht de watertoren van zo’n groot belang voor de stad, dat zij kwalitatieve eisen aan de toekomstige plannen voor de toren stelt.

De toren heeft een grote monumentale waarde. Om de uitstraling van het pand te bewaren en het gebruik ervan te optimaliseren, vraagt de gemeente naast een bod op de toren ook een projectomschrijving en een schetsplan. De voorkeur gaat uit naar een (gedeeltelijke) openbare bestemming, zodat ook het publiek in de toekomst van de watertoren kan genieten. Omdat het ook om een rijksmonument gaat, wordt het bouwplan getoetst op de Monumentenwet 1988.

Uniek skelet met baksteen
Sinds 1908 staat de watertoren, welke door W.C. van Manen is ontworpen, aan de Hoge Rijndijk. De toren was in gebruik als watervoorraad buffer en zorgde voor voldoende druk op het Leidse waterleidingnet. Het unieke aan deze watertoren is het skelet van gewapend beton in combinatie met baksteen. Hiermee illustreert de toren de overgang van de neo-renaissancistische baksteentorens naar de zakelijk vormgegeven betonnen watertorens. De verkoop van de 100-jarige toren is afgelopen week gestart en maakt onderdeel uit van het project Verkoop Gemeentelijk Vastgoed.

Prijsvraag
In opdracht van de gemeente Leiden heeft RAP Architectuurcentrum een architectuurprijsvraag voor de watertoren georganiseerd. Het doel was om ideeën te verzamelen voor een nieuwe bestemming voor dit rijksmonument. Uitgangspunt van de prijsvraag was dat de watertoren in de toekomst toegankelijk is voor het publiek.

Tentoonstelling
De prijsvraag leverde 59 inzendingen die in het RAP Architectuurcentrum in Leiden van 8 augustus tm 12 oktober 2008 worden tentoongesteld. Deze ontwerpen zijn door een jury onder leiding van Paul Meurs (Hoogleraar Restauratie aan de TU Delft) beoordeeld op ontwerpkwaliteit, haalbaarheid, de omgang met de monumentale waarde en de mate waarin een ontwerp leidt tot verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte.

Bron: ANP / RAP Architectencentrum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.