Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

‘Lelijkste Bouwwerk’ staat in Hardenberg

Het gemeentehuis van Hardenberg is uitgeroepen tot ‘Lelijkste Bouwwerk van Nederland 2010-2015’. Meer dan de helft van de stemmers koos voor het ontwerp van Branimir Medi en Pero Puljiz van de Architekten Cie. Dat bleek uit een poll van het dagblad voor de bouw Cobouw.

De zoektocht naar het lelijkste bouwwerk begon afgelopen maand. Martjan Kuit, journalist bij Cobouw, vroeg zich af waarom er wel prijzen zijn voor duurzame en goede bouwwerken, maar niet voor de delen van de gebouwde omgeving die ‘we’ lelijk vinden. Samen met de lezers van Cobouw is gezocht naar ‘lelijke bouwwerken’.

Cilinder met kubus

Het gemeentehuis in Hardenberg is een ontwerp van bureau de Architekten Cie, dat ook de uitbreiding van de Tweede Kamer ontwierp. Het gebouw is een goed herkenbaar, transparant en makkelijk toegankelijk gebouw, volgens de architecten, die tot hun ‘sculpturale ronde vorm’ kwamen door een cilinder te combineren met een kubus. De publieksjury herkende vooral een vanillepudding, UFO, bijenkorf, koektrommel of kaasstolp in het ontwerp.

In totaal werden 5000 stemmen uitgebracht op de zeven genomineerde bouwwerken. Het gemeentehuis van Hardenberg kreeg 58 procent van de stemmen, gevolgd door de uitbreiding van Museum de Fundatie in Zwolle (12 procent) van Bierman Henket architecten, en het Van Kinsbergen College in Elburg (10 procent) van BRT architecten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

4 reacties op “‘Lelijkste Bouwwerk’ staat in Hardenberg

 • Job Anneveldt

  Ik vind het een prachtig gebouw. Een echt kunstwerk! Misschien hebben mensen tijd nodig om het te waarderen. Zet een paar bankjes in de buurt zodat mensen dit gebouw op zich kunnen laten inwerken. Positief is ook dat het gebouw zeer toegankelijk is, een waar gemeentehuis.

 • TheoR

  Excuseer: 2900 i.p.v. 2800 stemmers vóór het “lelijkste” gebouw. Ik wil jullie niet tekort doen!

 • TheoR

  Desgevraagd reageren 5000 mensen op de oproep van Martjan Kuit. Van hen verklaren 2800 het Gemeentehuis Hardenberg tot het lelijkste gebouw. Dus is dat dan het lelijkste gebouw!? Er zijn beslist meer architectuurliefhebbers in ons land die naar hun mening kunnen worden gevraagd, dat zou een eerlijker beeld geven. In het algemeen zijn Cobouwlezers geïnteresseerd in de commerciële en technische kant van ons vak, anders lazen zij dat blad niet. Niks mis mee. Martjan: stel deze lezers andere vragen dan over esthetica. Welke waarde heeft hun oordeel anders dan het jou een “spraakmakend” (???) artikel oplevert? Schoenmaker, blijf bij je leest!

 • Teus de Groot

  Tja, over smaak valt niet te twisten. Maar het is wel duidelijk dat voornamelijk haters van moderne architectuur hun stem hebben uitgebracht. Over smaak kan dan wellicht niet worden getwist, maar laat ik dat op mijn beurt dan toch maar betwisten door te stellen dat het meer dan jammer is dat men blijkbaar de schoonheid van dit soort architectuur niet kan-/durft te ervaren. Ik vind het mooi. Evenals de Fundatie trouwens, speels, verrassend, en wat dacht je van ‘De Rotterdam’, zo simpel zo strak zo ‘balancerend’ en zo passend bij de kop van zuid. Ach ja, dan toch maar een trapgeveltje in een nieuwbouwwijk, erg mooi hoor, geeuw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.