Aankomend weekend kunnen bezoekers van Oerol op Terschelling een heus zandhuis bezoeken. Het levensgrote zandkasteel is een initiatief van Rijkswaterstaat, die de mogelijkheden voor alternatieve, duurzame strandbebouwing wil onderzoeken. Voorwaarde hierbij is dat de natuurlijke aangroei van de kust en de duinen zo min mogelijk gehinderd wordt.
12 miljoen kubieke meter zand per jaar
Rijkswaterstaat en de Waterschappen zijn samen verantwoordelijk voor het kustbeheer. Rijkswaterstaat brengt jaarlijks 12 miljoen kubieke meter zand op aan de kust. Dit zand moet vervolgens doorstuiven naar de duinen. Strandhuisjes en strandtenten beperken deze doorstuiving echter en kunnen ervoor zorgen dat het strand en de duinen onvoldoende aangroeien. Om dit te voorkomen, daagt Rijkswaterstaat met ‘Huize Zanders’ kustgemeenten, onderzoekers en marktpartijen uit om innovatieve en duurzame bouwmethoden voor op het strand te ontwikkelen. Deze bouwvormen moeten het aangroeien van strand en duinen zo min mogelijk verhinderen, bij storm de waterkering niet schaden en zoveel mogelijk gebruik maken van natuurlijke en kusteigen materialen.
Amerikaans idee
Het concept van een zandhuis is niet nieuw. Het is ontwikkeld door het Amerikaanse Cal-Earth Institute en wordt wereldwijd toegepast. Vertegenwoordigers van universiteiten, strandondernemingen, waterschappen, de duurzame bouwsector en het Cal-Earth Institute bouwen mee op Oerol. Huize Zanders bestaat uit zandzakken en lange, als een slak opgerolde cilinders van flexibel materiaal die gevuld zijn met zand. Het gebouw wordt van binnen en buiten mooi afgewerkt. Na Oerol wordt Huize Zanders verwijderd.
Bekijk hieronder een video van het Cal-Earth Institute:
foto: Rijkswaterstaat