Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Liesbeth van der Pol nieuwe Rijksbouwmeester

Ir. Liesbeth van der Pol zal met ingang van 15 augustus 2008 aantreden als Rijksbouwmeester.Daarmee volgt zij Mels Crouwel op die na bijna vier jaar afscheid neemt. Van der Pol treedt in dienst op voordracht van minister Vogelaar van Wonen Wijken en Integratie (WWI). Haar aanstelling geldt voor de duur van drie jaar. Zij zal haar functie als Rijksbouwmeester parttime invullen en blijft verbonden aan Dok architecten te Amsterdam.

Liesbeth van der Pol (49) studeerde in 1988 af aan de TU Delft. Vanaf 1989 is zij werkzaam als zelfstandig architect. Naast haar werk als architect is Van der Pol verbonden geweest als gastdocent aan verschillende universiteiten en academies. Ze heeft zitting genomen in talloze jury’s, waaronder in 2006 de jury voor Rijksprijs de Gouden Piramide en de jury voor de BNA-kubus. Momenteel is zij hoofd van de afdeling ‘Man and Public Space’ aan de Design Academy.

Liesbeth van der Pol heeft onder andere voor de Rijksgebouwendienst het Depotgebouw (1997-2001) en de vernieuwing van het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam (2005-2010) ontworpen. Dit is een rijksmonument van de zogenaamde ‘categorie 1’ van de Rijksgebouwendienst, dat wil zeggen dat het van buitengewoon cultuurhistorisch belang is.

Andere bijzondere projecten van haar hand zijn de duurzame en geheel uit hout opgetrokken Brede School in Osdorp in Amsterdam (2000-2006), de Mediatheek in Delft (2000-2007) en, in samenwerking met landschapsarchitect Lodewijk Baljon, het Masterplan voor het Waalfront in Nijmegen (2005-2025). Ook bekend zijn de Rooie Donders in Almere (1994-1998), Aquartis in Amsterdam (1996-2001) en de Waterkrachtkoppelingscentrale op de Uithof in Utrecht (2002). Vorig jaar was Liesbeth van der Pol nog in het nieuws met haar ontwerp voor een Nationaal Historisch Museum in Den Haag (2007).

Bron: Ministerie van VROM
Foto: Bert Nienhuis

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.