Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Loftwoningen in kaaspakhuis

De bouw van Het Kaaspakhuis in Gouda gaat deze week officieel van start. Naar een ontwerp van Mei architects and planners zal dit rijksmonument worden getransformeerd tot woongebouw met 52 loftappartementen. Momenteel is 90 procent van de appartementen verkocht. White House Development BV is ontwikkelaar van dit project en de bouw wordt uitgevoerd door Vergeer Bouw uit Reeuwijk.

Loggia’s in bestaande gevel

Middels enkele slimme architectonische ingrepen zal het voormalige kaaspakhuis ‘De Producent’ aan de Wachtelstraat in Gouda worden getransformeerd tot een woongebouw vol licht, lucht en ruimte. Om daglicht en buitenruimte te creëren heeft Mei, met behoud van de monumentale waarden, op strategische plekken loggia’s gemaakt in de bestaande gevel. De oorspronkelijke steeg tussen de twee kaaspakhuizen wordt omgevormd tot een centraal atrium waardoor royaal daglicht in het gebouw komt. Deze centrale hal krijgt twee entrees, aan de Wachtelstraat en aan de Westerkade. De huidige kaasplanken uit het kaaspakhuis zullen worden gebruikt als wandafwerking in het atrium.

Twee glazen liften

Een deel van de oorspronkelijke buitengevelwanden blijft in het atrium overeind staan en wordt hergebruikt als liftschacht. Met twee glazen liften die langs deze historische gevelwanden op-en-neer gaan, kunnen de bewoners en bezoekers straks de woningen op de verdiepingen bereiken en het gebouw optimaal beleven.

Kaasgeschiedenis van Gouda

Het kaaspakhuis heeft de afgelopen 100 jaar als kaaspakhuis gefunctioneerd. Nu de kaasproductie verhuist naar een ander onderkomen kan dit markante gebouw ontwikkeld worden tot woongebouw met prachtige lofts. De plannen houden rekening met de bijzondere rol die het in de kaasgeschiedenis van Gouda heeft. Op de begane grond van het Kaaspakhuis wordt de Kaas Experience ingericht. Een stijlvol informatiecentrum waar bezoekers kunnen leren over het procedé van het kaasmaken, met ruimschoots aandacht voor het rijpingsproces van kazen, dat zich bijna een eeuw lang in het Kaaspakhuis afspeelde.

Naar verwachting worden de appartementen het tweede kwartaal van 2017 opgeleverd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.