Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Low budget revitalisatie van industriegebouwen


Bessels Architekten & Ingenieurs uit Twello wil met de aanpak van het bedrijfsgebouw van NAWI in Borculo laten zien dat revitalisering van industriegebouwen eenvoudig en effectief kan. Het opknappen van industrie wordt vaak als zeer kostbaar en tijdrovend ervaren, maar volgens directeur Stephan Toxopeüs van NAWI kan dat anders. Hij gaf Bessels de opdracht het gebouw aan te pakken met ‘het budget van een pot verf’.

NAWI is door de jaren heen gegroeid met verschillende hallen, zodat er geen duidelijke lijn in het complex meer zichtbaar is. Alle fases zijn afleesbaar door het verschil in veroudering. Waar zich de toe- en uitgangen bevinden is onduidelijk, evenals de toegang tot het kantoor. Ook het kantoor verdwijnt door de grootte van de hallen in het niets en wordt hierdoor een anoniem gebouw.

Eén gebouw
Voor Bessels Architekten was één ding duidelijk: geef het bedrijf een begin en een eind, maak duidelijk waar zich het kantoor bevindt, ontwerp een voorterrein en maak er één gebouw van. De eenvoudigste oplossing zou zijn; veel slopen en opnieuw beginnen. De uitdaging is echter met bestaande gegevens verder te gaan waardoor kosten en milieu gespaard kunnen worden.

Voor het kantoor is gekozen voor een aandachttrekkende houten schil die het gebouw verzacht ten opzichte van al het aanwezige beton en staal. Door de schil te verhogen ontstaat een natuurlijk accent dat aandacht trekt en duidelijk maakt dat daar iets gebeurt.

Cortenstaal
De hal en de deuren krijgen één kleur met als bijzonderheid dat met kleuraccenten ook de grootte van het gebouw beter tot uitdrukking komt en tot een eenheid wordt gemaakt. De deurnummering wordt op geheel eigen wijze vormgegeven.

Het voorterrein wordt afgebakend met hoge Cortenstalen-constructies die als het ware een binnenterrein creëren vóór de hal. De Cortenstalen-constructies worden voorzien van ingebouwde verlichtings-armaturen.

Bestaande situatie

Impressie van Bessels Architekten & Ingenieurs

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.