Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Luchtdicht bouwen in 7 stappen gegarandeerd

Om goed luchtdicht te kunnen bouwen, moet hier in een vroeg stadium rekening mee worden gehouden. Het is veel te laat om pas bij oplevering van een gebouw aandacht schenken aan luchtdichtheid. Dat is de boodschap van ingenieurs- en adviesbureau DGMR.

Met behulp van de door het adviesbureau uitgegeven whitepaper is een luchtdicht gebouw in zeven stappen gegarandeerd bereikbaar. En met de zwaardere eisen die BENG vanaf 2019 – 2021 aan het beperken van energieverbruik stelt, is aandacht hiervoor zeker noodzakelijk.

Luchtdicht bouwen lastig in de praktijk

Het realiseren van een luchtdicht gebouw blijkt in de praktijk lastig. Verschillende eisen aan vloeroppervlak, gebouwvolume of geveloppervlak passen niet op elkaar en leiden tot spraakverwarring. Ook ontbreekt in de praktijk vaak een procesmatige en integrale aanpak. Dit is noodzakelijk om de werkzaamheden van hoofdaannemer, kozijnenleverancier, dakdekker en installateur goed op elkaar af te stemmen.

Toekomstbestendigheid

Definieer een ambitieniveau, zo omschrijft DGMR de eerste stap in haar whitepaper over luchtdichtheid. De toekomstbestendigheid van een pand staat hierin centraal. Daaruit volgen de prestatie-eisen en de praktische uitwerking daarvan. Door tijdens de productie en uitvoering controles in te bouwen voorkomen de ontwikkelaars dat ze veel te laat moeten constateren dat de luchtdichtheid niet voldoet. Aanpassingen achteraf zijn vaak lastig in te passen en brengen extra kosten met zich mee.

Voordelen van luchtdichtheid

Het beperken van luchtlekkages in gebouwen is essentieel voor de beheersing van energielasten, het langdurig blijven functioneren van de constructie en het comfort en de gezondheid van mensen in het gebouw. Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) onderstreept vanaf 2019-2021 deze voordelen doordat het primair energieverbruik in gebouwen aan banden wordt gelegd en de kwaliteit van de gebouwschil daarin sterker meeweegt dan in de huidige situatie.  Luchtdichtheid gaat een nog grotere rol spelen dan nu het geval is. Met de whitepaper ‘In 7 stappen een luchtdichte garantie’ neemt DGMR hierop een voorschot.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.