Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Marktaandeel FSC-hout blijft toenemen

In 2007 bedroeg het marktaandeel FSC-gecertificeerd hout in Nederland 16%. Van het geïmporteerde tropisch hout was 17% afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van FSC Nederland. Voor 2008 is de prognose negentien procent en voor 2009 eenentwintig procent.

De groei van het aandeel FSC-hout van 2005 tot 2007 bedroeg 43 procent. Dat de groei nu verhoudingsgewijs achterblijft, is het gevolg van de onvoorziene groei van de import van niet-gecertificeerd hout in 2007. Na vele jaren op een stabiel niveau te zijn geweest, nam die import toe met ruim 1 miljoen kubieke meter, waar met een groei van ongeveer 400.000 kubieke meter rekening was gehouden.

Tropisch
Het aandeel tropisch FSC-hout is met bijna 75 procent gegroeid ten opzichte van 2005. In 2007 was zeventien procent van het totale netto geïmporteerde tropisch hout in Nederland afkomstig uit FSC-gecertificeerde bossen. In 2005 betrof dat elf procent.

Door de enorme groei van het areaal FSC-gecertificeerd bos in de tropen, vooral in Afrika, zal de groei van tropisch hout met het FSC-keurmerk de komende jaren doorzetten. FSC Nederland concludeert dat FSC ook in het segment tropisch hout steeds normaler wordt.

FSC-papier
Iedere twee jaar laat FSC Nederland onderzoek verrichten naar het marktaandeel FSC-hout in Nederland. Het onderzoek is, inmiddels voor de vijfde keer, uitgevoerd door het non-profitonderzoeks- en adviesbureau Aidenvironment.

Dit jaar is voor het eerst ook onderzoek gedaan naar het marktaandeel van FSC-papier in Nederland. Voor kantoorpapier werd voor 2007 een aandeel gemeten van ruim twaalf procent. Voor 2008 is de prognose vijftien procent.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Marktaandeel FSC-hout blijft toenemen

  • Sinds kort ben ik uit het mooie Twentse ( Boekelo) vertrokken naar Suriname om daar verder met mijn leven te gaan. Inmiddels werk ik bij een FSC gecertificeerd houtbedrijf in Paramaribo met twee concessies ( Suhoza en in het Nassau gebergte). Mijn schoonzooon is de directeur van Dennebos Suriname N.V. en ondersteun hem bij het steeds verder verbeteren van de processen en procedures voor het leveren van gecertificeerd hout. Inmiddels hebben wij weer een nieuwe concessie toegewezen gekregen in Suriname, in de buurt van het Nassau gebergte. Momenteel treffen wij voorbereidingen om vanaf de droge tijd te kunnen beginnen met het rooien van bomen. De huidige concessie, met een landing te Suhoza aan de Suriname rivier is volop in productie.

    U kunt mij benaderen voor andere informatie over ons bedrijf. Uiteraard zijn wij zeer geïnteresseerd om onze kwaliteitsproducten( rondhout, gezaagd- en geschaafd hout en palen) aan eventuele nieuwe afnemers in Nederland te gaan leveren. Wellicht heeft ons bedrijf een licht voordeel, wetende dat we onze wortels in Nederland hebben en dat wij in Suriname gebruik maken van kennis op het gebied van kwaliteitsmanagement en – bewaking van Nederlandse expertise.

    Wij staan overigens altijd open voor een bezoek van belangstellenden. Wij hebben onze eigen guesthouses, zowel ter plekke in het bos, als ook in de stad. Potentiële afnemers kunnen dan met eigen ogen zien, op welke wijze wij werken en onze Gilette, bandzaag,Lucas mill en drie schaverijen met eigen ogen komen bekijken.

    Als u bedrijven in uw netwerk kent die mogelijk belangstelling hebben voor onze producten en houtsoorten, dan kun u hen mijn telefoonnummer geven: 00597-7509943. Ook het u , nu bekende emailadres, lees ik in Suriname, dus daar kunnen ook mails naar toe worden gezonden. Ik zorg er wel voor dat vragen bij de juiste personen in ons bedrijf terechtkomen en ik garandeer u een snelle respons.

    Met vriendelijke groet,

    Bert Schreuders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.