Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Prinses Máxima opent KlokHUIS

Prinses Máxima opent woensdag 8 juni het KlokHUIS in het Cascadepark in Almere Poort. Het opvallende roze ronde gebouwtje gaat dienst doen als educatief paviljoen waar kinderen spelenderwijs kunnen leren over bouwen, wonen, gezondheid en duurzaamheid.

Het werd gebouwd in het kader van het 20-jarig bestaan van het televisieprogramma Het Klokhuis. De bouw ervan werd in 12 afleveringen uitgezonden op televisie.

Het ontwerp is gemaakt op basis van de ideeën van vijf kinderen, die door architect Jord den Hollander en projectarchitect Joep Mol zijn verwerkt tot een maakbaar gebouwtje. Het is gerealiseerd door Moes.

Taart

Het KlokHUIS stelt een roze ronde taart op een dienblad voor. Dat dienblad is een 280 mm dikke betonnen schijf 3 meter boven het maaiveld, precies op NAP. Het steunt op schuin in de grond geheide heipalen. De constructie van het ronde gebouwtje is van staal, gecombineerd met houtskeletbouw voor de schil. De hsb-elementen zijn geprefabriceerd en aan de buitenzijde afgewerkt met roze geolied houtwerk.

Koepel

De koepel – de kers op de taart – is gemaakt van twee lagen polyester met PUR-isolatie ertussen. Deze is prefab gemaakt en met een kraan geplaatst op de staalconstructie. De rest van het dak bestaat uit glas afgewisseld met stalen sandwichpanelen met daarop pv-panelen.

Het paviljoen heeft een serre op het zuiden, een grijswatertank en een windmolentje. Om te kunnen laten zien wat alle installaties opbrengen, zijn overal in het huis meters aangebracht.

Lees het complete verhaal over Het KlokHUIS in Bouwwereld 7. Vraag hier een gratis proefnummer aan.

(Foto: Wim Sonius)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.