Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Meer groen maakt woonwijken duurzamer

Meer groen in de woonomgeving helpt woonwijken duurzamer te maken. Dat concludeert en adviseert de stichting Groenforum Nederland op verzoek van minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie.

Groenforum constateert inzake de groene component in de woonvisies van grotere gemeenten, dat er in deze visies nauwelijks aandacht is voor het belang van een groene woonomgeving.

Positief effect
En dat terwijl uit internationaal onderzoek blijkt dat openbaar en privaat groen in de bebouwde omgeving een positief effect heeft op het gedrag en de geestelijke en lichamelijke gezondheid van bewoners.

Deze geven al vele jaren in onderzoek aan een goede groenvoorziening in hun woonwijk essentieel te achten voor hun woongenot. Daar wordt, naar hun mening, niet of veel te weinig naar geluisterd. Woongroen draagt bij aan een stabielere wijk, waar de bewoners ook langer blijven wonen.

Kosten terugverdienen
Groenforum wijst er in haar advies op, dat de kosten van aanleg en beheer ruimschoots kunnen worden terugverdiend. Dit doordat maatschappelijke kosten wegens vandalisme, vervuiling, voorkomende agressie en kleine criminaliteit kunnen worden teruggedrongen als er meer groen aanwezig is in een wijk. Ook de kosten voor gezondheidszorg zullen lager worden doordat bewoners gezonder worden en sneller herstellen van ziekte, een ziekenhuisopname of van burn-out.

In tal van gemeenten zijn inmiddels projecten gestart om woonwijken groener te maken. Enkele van deze projecten zijn inmiddels afgesloten en geëvalueerd.

Succesfactoren
Groen kan worden gezien als een dragende voorwaarde om duurzamere woonwijken te scheppen. In de praktijk zien we dat gemeenten groene woonwijken realiseren in combinatie met afvalverwerking, nieuwe vormen van energieopwekking en nieuwe methoden van waterbeheer.

Groenforum dringt er bij de bewindsvrouwe op aan de succesvolle projecten te beschrijven, te bundelen en beschikbaar te stellen aan allen die betrokken zijn bij stadsontwikkeling, stadsbeheer en stedelijke renovatie. Hierbij is het van belang de succesfactoren te analyseren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.