Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Meest duurzame kantoorgebouw van Nederland

In Bussum is begonnen met de bouw van het meest duurzame kantoorgebouw van Nederland. Het Bussums Watertoren Collectief renoveert de oude watertoren en ontwikkelt daaraan gekoppeld een nieuw kantoorgebouw van in totaal 2000 m2. Het Bussums Watertoren Collectief bestaat uit Michiel Haas van het NIBE en Bob Custers van VOCUS architecten.

Volledig CO2 neutraal
Het belangrijkste gegeven is dat het een volledig CO2-neutraal gebouw is. Het gebruik van het gebouw draagt in het geheel niet bij aan het broeikaseffect, dat sterk beïnvloed wordt door de CO2-uitstoot.

Het gebouw voorziet volledig in zijn eigen energiebehoefte, door het gebruik van windmolens, zonnecellen en een bio-warmtekrachtkoppeling. Dit is volgens eigen zeggen uniek voor Nederland.

Geen rioolaansluiting
Eveneens uniek is dat voor het eerst in Europa een gebouw van deze omvang geen rioolaansluiting heeft, omdat het eigen afvalwater via een helofytenfilter gezuiverd wordt en weer hergebruikt wordt voor toiletspoeling. Een helofytenfilter – een vijver met speciale planten- zuivert al het afvalwater, inclusief dat van het toilet op biologische wijze.

Architectonische uitdaging
De uitdaging vormt de in verval geraakte watertoren uit 1897. De omkleding van het watervat met geribbeld aluminium werd ooit door van Kooten & De Bie aangeduid als het ‘horlogeknopje van Nederland’. Dat gaat verdwijnen.

In de moderne interpretatie van de oorspronkelijke watertoren zal een glazen kop op de toren verrijzen, waarin enkele vergader- en kantoorruimten komen. Hieraan gekoppeld wordt een laag paviljoen gebouwd waarin kantoren worden gerealiseerd. Na voltooiing is de Bussumse Watertoren weer in ere hersteld als landmark voor de directe omgeving.

Milieu-Index-Gebouw
De Bussumse watertoren haalt na de ingrijpende renovatie en nieuwbouw een Milieu-Index-Gebouw (MIG) van 640. Dat is de hoogste waarde tot op heden in Nederland gerealiseerd. Deze is ruim drie keer minder milieubelastend dan de norm die de Rijksoverheid voor duurzaam inkopen hanteert.

De oplevering is voorzien voor medio 2010.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.