Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Meest frisse school staat in Ede

De Veldhuizerschool in Ede is de meest frisse nieuwbouwschool van Nederland. Dat werd gisteren bekend tijdens het congres ‘7 jaar frisse scholen & andere bouwstenen’, georganiseerd door Agentschap NL en Bouwstenen voor Sociaal. De Veldhuizerschool sleepte de titel in de wacht omdat ze van alle deelnemende nieuwbouwscholen het meest schoon, fris en energiebewust was.

80% minder energieverbruik

De titel is vooral te danken aan het feit dat de Veldhuizerschool passief is gebouwd. Dit houdt in dat de school door de kinderen zelf warm wordt gehouden. Dit concept zorgt voor 80% minder energieverbruik. De school heeft geen vloerverwarming, radiatoren of gasaansluiting. Met passieve warmte uit de bodem wordt de school ’s morgens vroeg op temperatuur gebracht. Daarna leveren de kinderen in het lokaal voldoende warmte om het behaaglijk te houden. ’s Zomers zorgt het systeem voor koeling.

Bewustwording

Behalve de titel mocht directeur Geertje van de Put ook een doe-het-zelf-kit in ontvangst nemen. Hiermee kunnen de kinderen op school zelf meten hoe het zit met het energieverbruik. “Een mooi cadeau, zo worden de kinderen bewust van hun verbruik en daar hebben ze de rest van hun leven wat aan”, aldus Van de Put.

Opsteker

Projectarchitect Henno Westeneng van Jorissen Simonetti architecten is blij verrast: “Het is altijd leuk als je ontwerp in de schijnwerpers staat. Deze duurzaamheidsprijs is een beloning voor het ambitieniveau van het schoolbestuur, de directie en de inzet van het hele integrale ontwerpteam.” De prijs is ook een opsteker voor INNAX, Bartels, Bouwquest en Hartman Bouwvisie die allemaal nauw betrokken waren bij het ontwerp en de realisatie van de school in 2011.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Meest frisse school staat in Ede

  • Minder energieverbruik heeft niet zoveel te maken met frisse/gezonde lucht.. Hopelijk monitoren ze de CO2 concentratie gedurende de dag met een CO2 indicator en wordt er voldoende geventileerd. Voldoende frisse lucht leidt tot betere leerprestaties en minder gezondheidsklachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.