Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Meeste ongelukken in de bouw door onveilig gedrag

Negen op de tien ongelukken tijdens het werk in de bouw komen door (onbewust) handelen van de werkgever en werknemers.
Dat blijkt uit analyses die in het kader van de Week van de Veilige Bouw zijn verricht van bestaande rapporten van de Arbeidsinspectie. De bouw geldt al sinds jaar en dag als de sector waar de meeste ongelukken gebeuren.

Daarom is het ministerie van Sociale Zaken volgens een woordvoerster samen met de bouwwereld deze week een campagne begonnen om het veiligheidsbewustzijn onder werkgevers en werknemers te vergroten. Jaarlijks belanden ongeveer 12.000 bouwvakkers op de eerste hulp in het ziekenhuis door een ongeluk op het werk.
Het grootste gevaar in de bouw is vallen van bijvoorbeeld een dak, steiger of verdieping. Een op de tien ongelukken wordt veroorzaakt door het materiaal waarmee wordt gewerkt, maar de rest heeft te maken met gedrag van betrokkenen. Zo blijkt in de helft van de gevallen geen goede bescherming langs de randen van een dak, steiger of verdieping aangebracht.
Het onderzoek slaat op de periode 2001-2005. In deze periode werkten er ongeveer 480.000 mensen in de bouw. Vooral jongere bouwvakkers blijken vaak op de eerste hulp te belanden. Van de 68.000 werknemers in de leeftijd van 15 tot en met 24 jaar ging het om 3000 per jaar die in het ziekenhuis terechtkwamen. Dat is twee keer zoveel als gemiddeld.

bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.