Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Mega betonstort voor parkeergarage


BAM Civiel Noordwest is sinds vrijdag bezig met de stort van een enorme onderwaterbetonvloer voor een parkeergarage op het Schelphoekterrein in Alkmaar. Daarbij wordt meer dan 11.500 m³ betonspecie in één arbeidsgang aangebracht. De werkzaamheden worden vandaag afgerond.

50 bij 150
De damwandkuip heeft een afmeting van 50 bij 150 meter. Het zand is tot een diepte van ruim 10 meter uitgegraven. De vloer wordt 1,5 meter dik. Twee tot drie pompen voeren ieder onafgebroken 75m³ betonspecie per uur aan. Deze pompen zijn van de firma Faber, waarvan ook de zogenoemde 63 meter pomp – de grootste van Nederland – wordt ingezet. Gemiddeld 25 betonmixers zorgen voortdurend voor de aan- en afvoer van de betonspecie. De gemiddelde lading per mixer ligt tussen de 10 en 12 m³.

3100 ton cement
Er wordt meer dan 955 keer heen en weer gereden tussen de betoncentrales en het werkgebied. Daarbij wordt in totaal meer dan 47.000 km gereden, meer dan een rondje om de aarde. Er wordt circa 3100 ton cement gebruikt (100 bulkwagens), 950 ton vulstof (31 bulkwagens), 24000 liter hulpstof, 11.500 ton grond (11 boten) en 8000 ton zand (8 boten).

De Alkmaarse wethouder Nico Alsemgeest gaf vrijdag het startsein voor de megastort. Voor geïnteresseerden is een tribune opgesteld.

(foto: Rob Melchior)

  • Neem een (proef)abonnement op het vakblad Bouwwereld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.