Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Mega tentdak voor Bètafaculteit


Op de zesde verdieping van de Bètafaculteit van de Universiteit van Utrecht is een HAKI-tentdak opgebouwd ter grootte van bijna een half voetbalveld. De beweegbare dakconstructie van Harsco Infrastructure waarborgt de afbouw onder alle weersomstandigheden.

De nieuwe Bètafaculteit is een ontwerp van Architectuurstudio Herman Hertzberger en krijgt een met glas overkapte centrale hal. Hierdoor ontstaat een atrium van zes verdiepingen dat aan het eind van de bouw wordt afgedekt met een glasoverkapping. Om eind 2010 ongeacht de weersomstandigheden tijdig op te kunnen leveren, heeft Harsco Infrastructure in samenwerking met aannemer Hurks van der linden een beweegbare overkapping gebouwd. “Het is de ideale oplossing om de voortgang van het werk zeker te stellen”, zegt projectleider Ron van Ree. “Met dit dak kan de ruwbouw, bevoorrading en afbouw altijd ongestoord doorgaan.”

Spantontwerp
Het zogeheten HAKI-tentdak bestaat uit zeilen en aluminium profielen in combinatie met een uniek spantontwerp. Het wordt aan één kant van het dak van het gebouw opgebouwd vanaf een montageplatform. Als een gedeelte van het tentdak is voltooid, wordt het vanaf het platform het atrium ingerold. Een veilige werkmethode, die bovendien de kraankosten beperkt.

Bijna 1.400m2
De opbouwtijd bij de Bètafaculteit bedroeg ongeveer twee weken. In de huidige opstelling blijft het dak circa 10 weken staan. Daarna verhuist de overkapping naar de zevende verdieping (dakvloer) en wordt de tent 7m breder met een totale oppervlakte van bijna 1.400m2. Ook daar staat het dak ongeveer 10 weken. Het tijdelijke dak is voor het eerst in deze omvang in Nederland toegepast.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.